Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2021 11:26

Зеленський дав силовикам 2 тижні з'ясувати все про "плівки Гончарука"

Рік тому, 15 січня 2020-го, у мережі з'явився аудіозопис, на якому ніби-то прем'єр-міністр Олексій Гончарук називає себе "повним профаном в економіці".

  Президент Зеленський на зустрічі із Гоначруком після публікацій аудіозаписів, 17 січня 2020 року.
Президент Зеленський на зустрічі із Гоначруком після публікацій аудіозаписів, 17 січня 2020 року.

Запис з YouTube, зараз недоступний. - Gazeta.ua, запостив того дня ввечері у Facebook народний депутат від "Слуга народу" Олександр Дубінський.

На записі люди з голосами, схожими на Гончарука, міністра фінансів Оксану Маркарову і заступницю голови Національного банку Катерину Рожкову, обговорювали, що говоритимуть президентові Володимиру Зеленському на нараді з питань економічної політики.

Голос схожий на Гончарука заявив, що у "Зеленського примітивне розуміння економіки".

"Рівень довіри до влади, гривня продовжує зміцнюватися. У нього немає цієї відповіді, треба показувати і треба, щоб виглядало. Говоритимемо реалістично. Тому що доки не буде у президента в голові відповіді на це запитання, у нього буде порожнє місце там".

"Я повний профан в економіці — я юрист за освітою. Але шо я розумію? Є 2 економічні теорії – монетаризм і кейнсіанська. Прості речі. Ти йдеш шляхом здешевлення ресурсів. І ти йдеш шляхом друкування грошей і нібито розвиваєш економіку", - також було сказано.

 

Наступного дня Гончарук заявив, що проти нього особисто і уряду "розгорнулися масовані атаки". Що уряд буде "наполегливіше викорінювати корупцію і перекривати потоки", а головна ціль - "зламати стару систему і побудувати нову, без "схематозів" і договорняків".

17 січня президент Зеленський записав відео зустрічі з Гончаруком, на якому заявив, що дає йому шанс.

Також президент провів зустріч з головами Служби безпеки України, Офіса генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань й Управління державної охорони, на якій закликав встановити, за яких умов був зроблений аудіозапис. Дав силовикам 2 тижні.

На зустрічі були голова СБУ Іван Баканов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, виконувачка обов'язків директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова, яка тепер є генеральним прокурором.

 

"Несанкціоноване прослуховування і фіксування розмов не повинні мати місце у приміщеннях органів державної влади всіх рівнів, адже це питання національної безпеки", - повідомляв сайт президента.

5 лютого СБУ провела обшуки на телеканалі "1+1" олігарха Ігоря Коломойського, де раніше працював Дубінський. Обшуки проводили за місцями можливого створення та зберігання аудіофайлів.

"Йдуть слідчі дії Службою безпеки України через те, що в режимному об'єкті – це кабінет прем'єр-міністра України – був запис", – сказав Зеленський.

Наприкінці лютого ЗМІ повідомили, що Гончарук посперечався із Зеленським через Коломойського.

3 березня Верховна Рада 353 голосами народних депутатів відправила Гончарука у відставку. "За" голосували фракції "Слуга народу", ОПЗЖ, "Батьківщина", групи "За майбутнє" і "Довіра". "Європейська солідарність" і "Голос" утримались. Також парламент призначив уряд на чолі з прем'єром Денисом Шмигалем - 2017–2019 роках він працював на керівних посадах у ДТЕК, що належить олігарху Рінатові Ахметову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді є 170 посіпак Ахметова і Коломойського - Bihus.info

Минулого понеділка США запровадили індивідуальні санкції, зокрема проти Олександра Дубінського. США заявили про "частину пов'язаної з Росією мережі іноземного впливу, що стосується Андрія Деркача". Нардепа Деркача посольство США назвало російським агентом. Президент Володимир Зеленський не коментує цю подію.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський дав силовикам 2 тижні з'ясувати все про "плівки Гончарука"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути