Ексклюзиви
середа, 09 січня 2008 08:20

Затриманого в Україні організатора "Маршу незгодних" Росії не видадуть

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко переконаний, що перебування російського громадянина Михайла Гангана в процедурі надання статусу біженця робить наразі його екстрадицію до країни походження неможливою.

Про це заявила радник міністра Катерина Левченко, коментуючи ситуацію із затриманням російського правозахисника, повідомляє Департамент зі зв"язків з громадськістю МВС.

В іншому випадку подібні дії України порушать міжнародні зобов"язання держави щодо дотримання та захисту прав шукачів притулку та біженців, вважає Левченко.

"Україна пов"язана з Російською Федерацією угодами, відповідно до яких має реагувати на вимоги щодо затримання осіб, що перебувають в міжнародному розшуку. Саме тому було здійснено затримання Гангана", - пояснила вона.

Водночас, за словами радника міністра, в цій ситуації виникла юридична та політична колізія: Ганган звернувся до України із заявою про надання йому статусу біженця, посилаючись на політичні переслідування в Росії, які, за його свідченнями, мали місце щодо нього як одного з активістів та організаторів "Маршу Незгодних".

Його перебування в статусі шукача притулку підтверджується документами Регіонального представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.

Відповідно до міжнародних документів, особу, яка знаходиться в процедурі надання статусу біженця, не можна видавати до країни її походження.

За словами Левченко, наразі МВС України очікує на рішення апеляційного суду, до якого подав документи адвокат Гангана на оскарження рішення суду першої інстанції щодо незаконності тримання, і буде діяти відповідно до вердикту Феміди, пише Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Затриманого в Україні організатора "Маршу незгодних" Росії не видадуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути