понеділок, 04 лютого 2019 20:25

Засідання слідчої комісії. У Порошенка звинуватили в криміналі Марчука і Гриценка
9

Слідчі перевірять колишніх міністрів оборони та керівників Генштабу щодо розкрадання і хто був основним генератором "бездумного знищення" військового потенціалу Збройних Сил України. Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради у понеділок.

 

Засідання комісії проводив народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Іван Вінник. Воно тривало годину.

Gazeta.ua ділиться подробицями з кабінету засідання.

"Українська армія руйнувалася у чотири етапи. Кожен реалізував відповідний міністр оборони і керівництво Генерального штабу. Перший – міністрами Шкідченком, Марчуком (представник України в Тристоронньої контактній групі. - Gazeta.ua), Кузьмуком. Тоді знищували стратегічний потенціал, ракетні війська, авіацію. Повністю зруйнували ракетне озброєння, яке здатне нести ядерні заряди з 94-го по 2004 рік.

 

Далі був період оперативно-тактичного рівня. Системно руйнували компоненти сухопутної, морської, повітряної і протиповітряної оборони. Тоді міністром працював Анатолій Гриценко, Єхануров, Іващенко. Був масштабний розпродаж військової техніки та озброєнь. Тисячі одиниць техніки розпродали за копійки. Танк Т-72 – за залишковою вартістю 59 тисяч доларів, коли на світових ринках вона 560 тисяч. Протиповітряна оборона – ціна списання залишкової вартості з балансу Міністерства оборони різниться у 10-15 разів.

 

У період керування Єжеля руйнувалася логістика, матеріально-технічна база, система харчового, квартирного забезпечення. Тобто спочатку зруйнували озброєння, а далі добивали нашу армію.

Ну і останній період – міністрів з російським громадянством Саламатіна і Лебедєва. Їхнім завданням було повне знищення системи об'єднаних оперативних командувань", - заявив голова комісії, яка має встановити збитки, завдані державі.

 

"Важливо встановити не тільки збитки, але і щоб ті особи, які руйнували обороноздатність, понесли своє покарання", - додав Вінник.

"Ця справа є, як мінімум, політичним вироком усім керівникам держави та військових відомств, які перебували на своїх посадах з 91-го року.

Щоб від політичного звинувачення перейти до юридичного треба ще дуже багато", - заявив Луценко.

У 1991 році загальна чисельність української армії була 800 тис. військових. Було 6,5 тис. танків, 7,6 тис. броньованих машин, 1,4 тис. літаків, 350 кораблів, 44 бомбардувальники, які могли нести ядерну зброю.

 

Далі, за словами генпрокурора, відбулося "бездумне" скорочення військ, а озброєння перетворили на "надлишкове майно". Луценко згадав прізвища президентів Кравчука, Кучми, Ющенка та Януковича.

Луценко назвав період міністерства Єжеля, Саламатіна і Єжеля "одним із найскладніших".

"Експерти констатували, що дії міністрів перебувають у причинно-наслідковому зв'язку з окупацією Російською Федерацією Криму", - сказав він.

Надлишковими були всі парашутні системи, за якими у перші дні війни десантники плакали горючими сльозами

Також генпрокурор заявив про "найбільший перелік надлишкового майна" у 2005 році, коли Міноборони очолював Гриценко.

"Це перелік складає цілий том", - продовжив Луценко.

"Для інтересу. За поданням міністра надлишковими були усі радіоприймачі, всі парашутні системи, за якими у перші дні війни всі десантники плакали горючими сльозами. Танки Т-72, продавалися сотнями. Виявилися надлишковими самохідні гаубиці, гармати, піони, урагани, гради, васильки, штурми, фаготи, флейти", - заявив очільник ГПУ.

 

Тоді комплекс "Бук" продавали більш ніж за 1 млн грн, коли його реальна вартість становила 10 млн грн. Танк Т-72 - за 199 тис. грн за ринкової ціни 2 млн грн. Бойовий літак за 1,4 млн грн, тоді як реальна його ціна була 133 млн грн.

Справа може бути від недбалості до державної зради

"Проводимо роботу по отриманню документів, на підставі яких формувалися списки надлишкового майна за підписом міністра оборони. Тільки в сукупності можна дати оцінку, хто був основним генератором цього бездумного знищення військового потенціалу. І після цього дати оцінку. Вона може коливатися від легкої статті про недбалість. Але може вийти і на статтю про державну зраду. Наразі у мене все, що можна розголосити в інтересах слідства", - сказав генпрокурор.

 

Після доповіді Луценка голова комісії Вінник заявив:

"Я особисто вважаю, що міністри оборони і Кузьмук і Шкітченко і Марчук і Гриценко, Єхануров, Іващенко, Єжель, Саламатін і Лебедєв діяли у складі скоординованої злочинної групи на підрив обороноздатності нашої держави. Єдина держава, яка була зацікавлена в послаблені України, про це свідчать "реформи" всіх цих згаданих міністрів, є Російська Федерація".

На це генпрокурор відреагував словами: "Просив би утриматися від суб'єктивних висновків".

Розслідування вестиме Державне бюро розслідувань.

Пізніше на брифінгу на уточнююче запитання журналістів про Гриценка, Луценко відповів:

"Якщо йдеться про матеріальний злочин, термін давності 10 років. Беріть роки діяльності кожного міністра, додавайте десять років і ви зрозумієте, що можемо давати оцінку з передачею справи до суду виключно тих, хто був міністром оборони починаючи з 2008 року".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко переклав відповідальність за майно Захарченка на колегу

Раніше кандидат у президенти Анатолій Гриценко заявляв, що його викликали в Службу безпеки. Слідчих цікавила діяльність колишнього голови СБУ Валентина Наливайченка.

Зараз ви читаєте новину «Засідання слідчої комісії. У Порошенка звинуватили в криміналі Марчука і Гриценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути