субота, 06 липня 2013 15:52

Зараз відкрита скринька Пандори: будь-кого нардепа можуть позбавити мандату - експерт

Зараз відкрита скринька Пандори: будь-кого нардепа можуть позбавити мандату - експерт
Фото: unn.com.ua

Зараз будь-кого нардепа можуть позбавити мандату. Влада продовжує руйнувати основи парламентаризму.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Це дуже негативний прецедент, небезпечний для всього депутатського корпусу. Вже чотирьох народних депутатів позбавили мандатів рішенням суду. На мій погляд це не нормальна ситуація", - висловив думку експерт, говорячи про позбавлення мандатів Балоги та Домбровського.

"Коли через декілька місяців позбавляють депутата мандату, посилаючись на те, що не все було гаразд під час виборів — це знущання над Конституцією і над духом права", - додав він.

Окрім того, політолог зауважив, що зараз влада руйнує основи парламентаризму. "Дійсно, зараз відкрили скриньку Пандори, що завтра може стати жертвами будь-хто. Це знов таки руйнує основи парламентаризму. Як боротись за відновлення справедливості — є правовий шлях — звернення до Європейського суду з прав людини. Є прецедент, коли один із суддів виграв суд. Але це вимагає часу, можливо роки два", - підкреслив він.

"Якщо намагатися вирішити питання в Раді, то ситуація тут суперечлива. Є рішення суду, яке суперечить Конституції. Чи вирішить питання блокування Ради. Сам метод девальвував себе. Тим паче повинна бути скоординована, та визначені критерії. Що вони можуть досягти, якщо вже Рибак влучив картки", - додав він.

Також, він зауважив, що "зрозумів, що вони не готові до таких дій". "Вони побоюються, що блокування може зашкодити європейським законопроектам. Боротися треба, але треба шукати прийнятні та ефективні методи боротьби за відновленння справедливості", - резюмував Фесенко.

Нагадаємо, 3 липня спікер Верховної Ради доручив забрати картки у Домбровського і Балоги і припинити нарахування їм заробітної плати.

8 лютого Вищий адміністративний суд України прийняв рішення позбавити депутатських повноважень двох народних депутатів - позафракційного Домбровського, обраного у Вінницькому окрузі N11 і Павла Балогу, обраного в окрузі N71 на Закарпатті. Цим же рішенням суд зобов'язав ЦВК провести повторні вибори на цих двох округах.

11 червня Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав спікера Рибака позбавити народних депутатів своїх посвідчень. Автором позовів був є колишній депутат від опозиції  Юрій Кармазін.

Зараз ви читаєте новину «Зараз відкрита скринька Пандори: будь-кого нардепа можуть позбавити мандату - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути