Ексклюзиви
середа, 20 лютого 2019 19:48

Заощаджують і заробляють: назвали найуспішніші тергромади

Найбагатшою територіальною громадою виявилася Троїцька Дніпропетровської області.

Вона мала майже 18 тис. грн власних доходів на одного мешканця, хоча середній показник на всіх ОТГ становить 2700 грн.

 

Лише в 12-ох громадах (це менше 2%) дохід на одну особу перевищував 10 тис. грн, пише Ліга.net

У топ-10 громад також увійшли Сенчанська (Полтавщина), Слобожанська, Вербківська, Богданівська, Гречаноподівська (Дніпропетровщина), Боратинська (Волинь), Оліївська (Житиморщина), Шахівська (Донеччина), Степанецька (Черкащина).

Що більше людей у громаді працюють та отримують порівняно великі зарплати, то більше громада отримує доходу у вигляді відрахувань податку з доходів фізичних осіб.

 

Щоправда, заробляти можна не лише на ПДФО. Сенчанська має природні ресурси, які "годують" її бюджет рентними платежами. А Гречаноподівська заробляє, надаючи землі в оренду.

 

Мешканці великих міст виявляють бажання отримувати послуги в громадах, а деякі – навіть змінити місце проживання на передмістя. У Боратинській ринок біля підприємства "Кромбег енд Шуберт" і сільський спорткомплекс визнано найкращими у Східній Європі, а дитсадок – найкращим сільським дитсадком в Україні. У Глобинській започаткували місцеву програму підтримки молодих спеціалістів, що передбачає надання службового житла молодим фахівцям, які погодяться працювати у громаді.

Ощадливість і раціональне використання коштів. Саме це є проявом вдалого менеджменту. В успішних громадах видатки на управлінський апарат коливаються в межах 12–15% обсягу власних доходів (за умовного нормативу 20%).

Крім того, чинником зниження "проїдання" доходів є системне впровадження енергоощадних технологій. У Слобожанській громаді утеплили всі багатоповерхівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці тримають у скляних банках $100 млрд. Це 20 допомог МВФ

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав децентралізацію "своєю ідеєю, яку реалізують".

Зараз ви читаєте новину «Заощаджують і заробляють: назвали найуспішніші тергромади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути