понеділок, 06 серпня 2012 12:40

"Замість України Мельниченка можуть видати США, Ізраїлю, Чехії або Росії"

"Замість України Мельниченка можуть видати США, Ізраїлю, Чехії або Росії"
Юрій Кармазін має сумнів, що Мельниченка віддадуть Україні. Фото: mignews.com.ua

Якщо екс-майор Микола Мельниченко повернеться в Україну, то може сісти за ґрати на термін до 15 років.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів один з авторів Кримінального кодексу України, нардеп Юрій Кармазін, коментуючи затримання Мельниченка.

В Італії затримали Миколу Мельниченка. Яка його подальша доля?

- В Україні його може очікувати притягнення до кримінальної відповідальності за зраду державі. Через те, що він розповсюдив і сприяв іноземним спецслужбам в отриманні інформації, яка відноситься до цілком таємної. Ця інформація розшифровує усю українську агентуру, і вона завдала колосальної шкоди обороноздатності України. У звязку з цим у його діях вбачаються ознаки складу злочину, які передбачають відповідальність за зраду.

Який порядок видачі таких людей, зокрема в Італії?

- Це питання лежить в політичній площині. Він затриманий на території країни НАТО, на користь якому фактично була здана інформація. Через це я не впевнений, що вони приймуть рішення про його екстрадицію в Україну. Тут буде суттєву роль грати відношення і дипломатія спецслужб і відомств закордонних справ таких держав як США, Ізраїль, Чехія та Росія. Саме ці країни безпосередньо у тій, чи іншій мірі були зацікавлені в тій інформації, яка вийшла від Мельниченка. Через це, вони зроблять усе, щоб Мельниченко не був відданий в Україну. Відсотків 75% я віддам на користь цієї версії, проти 25% за те, що його повернуть в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роль Мельниченка мінімальна - йому нічого не загрожує — Фесенко

Є інформація, що його можуть вислати у США.

- Ця інформація може мати підтвердження через те, що він зробив величезну послугу Сполученим Штатам, здавши їм наших розвідників і їхні сім'ї. Через це він потрібен там — просто як демонстрація того, що вони не здають тих, хто їм допоміг у чомусь. Такий варінат може бути. Так само, як видача у будь-яку з країн, про які я говорив.

Кому наразі було вигідне затримання Мельниченка, кому він може нашкодити?

- Нашкодити зараз тією інформацією, яка була, в принципі також можна. Але основну частину свого компромату він вже вилив - та й не на все цей компромат зараз впливає. Тим не менше, якщо говорити про невідворотність покарання за вчинені злочини, то державна зрада зроблена. Просто керівництво правоохоронних органів дало йому можливість утекти. Затримувати його було невигідно, це така гра у доганялки. Це була така угода: ти тікай, а ми зробимо вигляд, що ми тебе ловимо. Бо тоді б усім стала зрозуміла анотомія того, що відбувалось. Бо рано чи пізно, при судовому розгляді вона б сплила.

Якщо припустити, що Мельниченка видали Україні, яке покарання йому тут загрожує?

- Є відповідальність передбаченя кримінальним кодексом за зраду. Очевидно, що одразу він потрапляє у слідчий ізолятор. Максимально передбачене покарання — до 15 років позбавлення волі. Це дуже серйозні обвинувачення, бо здані цілі агентурні мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мельниченко перебуває у найбільшій тюрмі Неаполя - без адвоката і права на дзвінки

Напередодні виборів Мельниченко може розголосити якісь нові факти, зайняти активну роль у політичному житті?

- Не думаю, що це можливо і тим паче, що це комусь нашкодить. У тих розкладах, які зараз існують в країні, це неможливо. Це давня інформація. Єдине, що в даному випадку може бути цікава інформація, яка стосувалася вбивства Щербаня.

Владі вигідно повертати Мельниченка в Україну?

- Ні, якби їй це було вигідно, вона б його взагалі не відпускала. А вона його відпустила. Тому тут не треба навіть сумніватися, що у нього були інші інтереси, і він не збирався бути використаний у цьому напрямку. Це така своєрідна гра.

Зараз ви читаєте новину «"Замість України Мельниченка можуть видати США, Ізраїлю, Чехії або Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути