четвер, 05 квітня 2018 04:41

Законопроект про нацбезпеку не можна поліпшити, його треба переписати - експерт

Законопроект про нацбезпеку не можна поліпшити, його треба переписати - експерт
Микола Сунгуровський незадоволений законопроектом про нацбезпеку. Фото: Апостроф

Законопроект про нацбезпеку потрібно переписати, вважає директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"Цей закон не можна поліпшити, його треба переписати. Тобто там потрібно змінювати ідею, а не окремі слова, не окремі букви й абзаци. Ми говорили, (коли законопроект подавали з РНБО до АП – ред), що не можна такий закон подавати, тому що по цьому закону ми житимемо потім кілька років. Він перетвориться на нормативно-правову базу... Потрібно створювати адаптивну систему безпеки із ситуативними комплектами сил, які в одній ситуації працюють, в інших ситуаціях не працюють. В чітко описаних ситуаціях. От закон якраз і мав це писати. В яких ситуаціях", - сказав він в ефірі "5 каналу".

Він також зазначив: "У мене ставлення до цього закону скоріше негативне. Бо в цьому законі у принципі закріплюється стара радянська модель. У всьому. Саме ставлення до безпеки сильно звужене до тих суб'єктів, що існували в Росії, тобто це людина-суспільство-держава. Суверенітет, територіальна цілісність. Через ці об'єкти, наприклад, немає таких, як національні цінності, національні інтереси, процес реалізації цих інтересів, на що загроза найбільше і діє".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада розгляне зміни до бюджету-2018 і візьметься за нацбезпеку

Експерт також повідомив, що головне експертне управління ВР рекомендувало повернути розробникам законопроект про нацбезпеку. "Я багатьом вуже пропонував відстронитися від цього процесу, а після виборів готувати новий закон і вносити його у ВР та приймати. Після 2019 року", – сказав директор військових програм Центру Разумкова.

Законопроект був схвалений РНБО ще в січні. Він регулює основи та принципи державної політики в сфері національної безпеки і оборони з урахуванням членства в ЄС і НАТО, механізми вдосконалення демократичного цивільного контролю над сектором безпеки і оборони, систему керівництва ЗСУ, зокрема, розподіл завдань, функцій, повноважень, відповідальності і підзвітності військового керівництва.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект про нацбезпеку не можна поліпшити, його треба переписати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути