пʼятниця, 04 листопада 2011 12:59

Законопроект Єфремова про вибори не дасть опозиції жодного шансу — політолог

Законопроект Єфремова про вибори не дасть опозиції жодного шансу — політолог

Підвищення прохідного бар'єру на парламентських виборах з 3 до 5% і заборона участі для блоків відсікає від виборчого процесу невеликі партії.

Про це в коментарі для Gazeta.ua заявив директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

"У партійному житті бере участь 3 % населення, хоча партій в Україні більше сотні, - зазначає політолог. - У попередніх виборах брали участь біля 40 партій, з них близько 20 отримали голоси виборців. А до парламенті пройшли представники менше 10 партій. Якщо підвищити прохідний бар'єр, то до Верховної Ради пройде максимум 5 партій. Вони розподілять між собою 25-30 % мандатів тих політичних сил, які не подолають бар'єр".

Коли суспільство не структуроване, то прохідний бар'єр треба зменшувати, щоб дати можливість бути представленим у парламенті більшій частині суспільства, вважає він.

На думку Чумака, аби мінімізувати фальсифікації виборів, потрібна така виборча система, яка викликає довіру суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія регіонів піде на вибори з авторитетами, але без губернаторів

"Для України це пропорційна система з відкритими регіональними списками. Тобто, створюються регіональні округи, і партії висувають списки своїх кандидатів по кожному з них. Якщо партія проходить до парламенту, то депутатами стають ті її кандидати, які набрали найбільше голосів по регіональних округах. Таким чином виборці своїм голосуванням коригують партійні списки. Крім того, виборчі комісії мають формуватися не під діючу партійну структуру, а на паритетній основі — від усіх партій, що беруть участь у виборах, за результатами жеребкування", - зазначив Чумак.

Ескперт впевнений, що за законопроектом Олександра Єфремова практично в усіх виборчих комісіях переважатимуть члени від парламентської більшості. У цьому разі опозиція не має жодного шансу перемогти.

Раніше повідомлялося, що Партія регіонів не хоче проводити вибори за пропорційною системою. Законопроект Єфремова передбачає перехід на змішану систему виборів. При цьому ніхто і не згадує про відкриті партійні списки чи паритетне членство у виборчих комісіях.

Парламент переніс обговорення законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради на 17 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект Єфремова про вибори не дасть опозиції жодного шансу — політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути