Ексклюзиви
пʼятниця, 27 квітня 2018 10:26

Закон "Про всеукраїнський референдум" визнали неконституційним

Закон "Про всеукраїнський референдум" визнали неконституційним
Конституційний суд України визнав неконституційним закон України "Про всеукраїнський референдум". Фото - polittech

Конституційний суд України визнав неконституційним закон України "Про всеукраїнський референдум". Про це повідомив суддя КС Василь Лемак.

"Конституційний суд України прийняв рішення, автором якого я був і щодо якого глибоко переконаний у його важливості для України. Задоволений тим, що рішення прийнято одноголосно всіма присутніми суддями і, напевно, ще більше - від того, що Конституційний суд відчув себе Судом! Спасибі колегам-суддям за довіру", - написав Лемак у Facebook.

На порядку денному пленарного засідання палати Конституційного суду України від 26 квітня зазначено продовження розгляду справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України закону "Про всеукраїнський референдум". Воно розглядалося в закритій частині пленарного засідання.

57 народних депутатів в кінці 2014-го звернулися до КС з клопотанням розглянути питання щодо відповідності Конституції України як окремих положень, так і в цілому закону України "Про всеукраїнський референдум".

На думку парламентаріїв, Верховна Рада під час ухвалення закону перевищила свої повноваження, оскільки "звичайним законом" встановила як новий порядок зміни Конституції України, так і безпосередньо саму процедуру його прийняття, яка не передбачена в чинному Основному законі.

Нардепи вважають, що Верховна Рада, приймаючи закон в цілому, порушила встановлену Конституцією України процедуру розгляду і прийняття законів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко хоче зміни Конституції

1 грудня 2014 року група народних депутатів фракції "Блок Петра Порошенко" зареєструвала законопроект, яким пропонувала скасувати прийнятий при Вікторі Януковичі закон 2012 року про всеукраїнський референдум. Ще 2012-го опозиція заявляла, що прийняття цього закону означає, що після парламентських виборів Конституційна асамблея підготує проект про внесення в Конституцію і винесе нову редакцію Конституції на референдум. Таким чином, вважають в опозиції, на референдум може бути винесено положення, згідно з яким вибори президента України будуть проходити в парламенті.

Всеукраїнський референдум щодо змін Конституції потрібно проводити - з багатьох питань і місцеві також. Бо це єдина демократична форма у світі, завдяки якій громадяни мають можливість впливати на позицію держави. Водночас, це потрібно робити після відповідних законодавчих змін.

Зараз ви читаєте новину «Закон "Про всеукраїнський референдум" визнали неконституційним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути