Ексклюзиви
четвер, 26 січня 2012 12:02

Спецтема: Луценко за ґратами

Захист Луценка вимагає відводу всіх суддів через їхню необ'єктивність

Захист Луценка вимагає відводу всіх суддів через їхню необ'єктивність

Адвокат екс-міністра Юрія Луценка Олексій Баганець подав до суду заяву з вимогою відвести колегію суддів на підставі того, що суд поводиться не об'єктивно.

Він нагадав, що 24 січня цього року головуючий суддя Сергій Вовк оголосив, що до Печерського райсуду надійшли заяви 50 свідків обвинувачення у справі.

Адвокат уточнив, що суддя Вовк не оголосив жодну з таких заяв, а лише сказав, що в них ідеться про те, що свідки не мають можливості з'явитися до суду та просять суд оголосити їхні покази на досудовому слідстві.

"Судом не наведено жодної причини хоча б одного із названих 50 свідків, за якою вони не можуть прибути до судового засідання", - зазначив адвокат.

Також він сказав, що "оголошення показів свідків можливе лише за умови письмового підтвердження отримання свідком судової повістки та підтвердження даних про поважні причини, що перешкоджають явці свідка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруєння Ющенка виділили в окрему справу, аби не затягувати суд над Луценком

Баганець нагадав про рішення Європейського суду з прав людини від 2009 року у справі "Олег Колесник проти України". Згідно з цим рішенням, всі докази мають бути досліджені у відкритому судовому засіданні у присутності підсудного. Також у цьому рішенні йдеться, що якщо підсудний не мав змоги поставити запитання свідку ані під час досудового слідства, ані в суді, права захисту обмежуються настільки, що це не відповідає гарантіям, передбаченим у статті 6 Конвенції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценку треба дати умовний термін – експерт

"У звязку з тим, споглядаючи грубе порушення колегією суддів вимог чинного національного та міжнародного законодавства, я вважаю, що колегія суду у такому складі не може брати участь у розгляді цієї справи, оскільки виникають сумніви щодо їхньої об'єктивності", - заявив Баганець.

Прокурори розцінили цю заяву Баганця як зловживання своїми правами захисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценку винесуть вирок через два тижні?

Суд віддалився до нарадчої кімнати, аби вирішити питання щодо відводу.

Зараз ви читаєте новину «Захист Луценка вимагає відводу всіх суддів через їхню необ'єктивність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути