вівторок, 24 липня 2012 18:54

За рівнем свободи слова Україна може скотитися у бік Росії - Сюмар

За рівнем свободи слова Україна може скотитися у бік Росії - Сюмар
Вікторія Сюмар переконана, що на журналістів перед виборами починають тиснути. Фото: www.radiosvoboda.org

Якщо в Україні буде закон про кримінальну відповідальність за наклеп, то за рівнем свободи слова вона скотиться до Росії.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказала виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

"Це буде надзвичайний відкат щодо свободи слова в Україні. Декриміналізація статті про наклеп була одним із найбільш позитивних кроків, який було зроблено за ініціативи Миколи Томенка ще у 2000 році. І це дуже позитивно вплинуло на відносини ЗМІ із владою, оскільки журналісти принаймні перестали боятися в'язниці. А це пряме залякування журналістів саме ґратами. Оскільки наклеп — тонка матерія і кожен щось у ній вбачає своє, а українські суди вбачають так само щось своє", - прокоментувала вона ініціативу "регіонала" Віталія Журавського ввести кримінальну відповідальність за наклепи та особисту образу.

Сюмар додала: "Звісно, повернення до кримінальної відповідальності за дифамацію, означатиме повернення України до групи країн абсолютно із несвободою слова і несприятливими умовами для журналістів".

На її думку, подібні ініціативи є прямим тиском на журналістів, який останнім часом відбувається все частіше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гендиректора ТВі Княжицького хочуть заарештувати - нардеп

"Це тиск на журналістів, це спроба показати, що політики можуть діяти жорсткіше відносно тих, хто їх дратує. Бо якщо раніше основним противником була опозиція, то зараз вона достатньо ослаблена і дратують вже журналісти. Порушуються кримінальні справи щодо втручання в особисте життя та за поширення конфіденційної інформації, як ми бачимо з Lb.ua; ми бачимо якісь переслідування з боки податкової, зокрема каналу Тві. А тепер ще от такий сигнальчик всім іншим", - пояснила директор ІМІ.

Вона підкреслила, що ухвалення такого законопроекту категорично не можна допустити.

Сюмар розповіла, що у світі є досвід криміналізації дифамації, але у цивілізованих країнах це все рівно не використовується: "Якщо це розвинена країна, то там не було вже впродовж 50 років жодного прикладу притягнення до відповідальності, тому що суд є реально незалежним і об'єктивним. Там розуміють, що таке принцип свободи слова і чому він важливий для суспільства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруські журналісти відкрито підтримали ув'язнених колег

Крім того, за її словами, зараз майже всі світові орагнізації закликають усі країни скасувати подібні закони.

Протилежною, за словами Сюмар, є ситуація у Росії, де нещодавно подібний закон вже було ухвалено. "А от де відбувається саме протягування до відповідальності, то це саме Росія. Там, наприклад, блогерів за висловлення особистої думки саджають до в'язниці. І от ми можемо в принципі скотитися туди, тому що Росія нам же тепер близька по духу", - підсумувала вона.

Зараз ви читаєте новину «За рівнем свободи слова Україна може скотитися у бік Росії - Сюмар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути