середа, 17 березня 2021 11:01

За Харківські угоди не посадять жодного депутата

За Харківські угоди не посадять жодного депутата
Засідання під час голосування за угоди вів спікер Литвин. Тоді його закидали яйцями. Фото: Reuters

На політичному рівні Харківські угоди були зрадою. Але притягнути депутатів до відповідальності за голосування за них неможливо. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "Голосу", член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

"Є 80-та стаття Конституції, яка звільняє депутатів від юридичної відповідальності за голосування у Верховній Раді.

Є усталена практика Страсбурзького суду і рішення Європейського суду з прав людини. Де відкидається ідея відповідальності, насамперед кримінальної, за політичні рішення.

Якщо є доведений факт державної зради, тоді настає карна відповідальність. І немає значення, хто ти – двірник, президент, народний депутат чи водій маршрутки. Тоді виникає питання: чому обмежуються депутатами?

Теперішній заступник секретаря РНБО Демченко (радник президента Володимира Зеленського. - Gazeta.ua) писав особисто, є автором значної частини Харківських угод. До нього з обшуком приходили? Готував Кабінет міністрів, зокрема Мін'юст, Мінекономіки, закордонних справ. Весь чинний склад міністерств обшуковуватимемо?

Що вони хотіли знайти у Верховній Раді? Якщо йдеться про державну зраду, має бути документальний доказ. Хочуть знайти розписку про отримання грошей за голосування 11 років потому чи розписку про вербування?", - запитує нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто голосував за Харківські угоди

Є політична відповідальність, кримінальна, адміністративна, нагадує парламентарій.

"У Кримінальному кодексі є стаття "Державна зрада". Там чітко сформульовано, що це таке. Мають бути чітко наведені докази щодо конкретної людини. Посада не має значення. Але нагадайте мені, будь ласка, скільки в нас було випадків доведених до судового вироку по державній зраді? Чесно кажучи, не пам'ятаю.

Правоохоронці мають діяти згідно з законом. Є рішення Радбезу чи немає. Є Конституція, Кримінальний кодекс, законодавство.

На політичному рівні Харківські угоди були зрадою. З кримінальної точки зору – не буває абстрактної колегіальної відповідальності за державну зраду. Це індивідуальна відповідальність.

Нехай зроблять так, щоб було доведено хоча б одну кримінальну справу по державній зраді. Аплодуватиму. Тільки хочу подивитися, як у них це вийде 11 років потому", - каже Сергій Рахманін.

Минулого тижня Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити на предмет державної зради ратифікацію 236 народними депутатами "Харківських угод".

СБУ обшукала Верховну Раду, Кабінет міністрів і РНБО.

Майже 11 років тому, 21 квітня 2010-го, колишній президент України Віктор Янукович і президент Російської Федерації Дмитро Медведєв підписали в Харкові угоду, за якою термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі подовжили з 2017-го до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років.

27 квітня, коли у Верховній Раді розглядали ратифікацію цієї угоди, тодішнього спікера Володимира Литвина закидали яйцями.

Зараз ви читаєте новину «За Харківські угоди не посадять жодного депутата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути