вівторок, 30 листопада 2010 09:15

За хабар чиновників саджатимуть на 10 років

За хабар чиновників саджатимуть на 10 років

З січня 2011-го набуде чинності пакет антикорупційних законів.

За словами головного фахівця Бюро з питань антикорупційної політики при Кабміні Оксани Кононко документа дозволить припинити кумівство і хабарництво.

Так відповідно до закону, на держслужбі родичі не можуть бути у підпорядкуванні один в одного, а чиновникам, які використовують службове становище в особистих цілях, лобіюють інтереси певних компаній на тендерах, беруть "відкати", загрожує не лише штраф, але і тюремне ув'язнення на тривалий термін.

Зокрема, за лобіювання інтересів будь-якої компанії в тендері чиновника будуть карати  штрафом на 2550-6800 грн.  або виправними роботами на термін до 1 року, тоді згідно до нинішнього законодавства подібне правопорушення карається штрафом від 255 до 950 гривень.

При настанні тяжких наслідків (державі завдано збитків на суму понад 4250 грн.) - передбачений  штраф 6800-15 300 грн чи позбавлення волі на 4-7 років. Крім того, чиновник позбавляється на 3 роки права займати державні посади.

За хабарі в дрібних розмірах чиновників будуть штрафувати на суму до 8,5 тис гривень. Якщо ж держслужбовець попався на хабарі в особливо великих розмірах, то відповідно до документа він може сісти на 10 років. За ухвалення "правильного" рішення, держслужбовцю загрожує штраф до 25 тисяч гривень або позбавлення волі на термін до 10 років.

"Нові закони дозволять запобігати корупцію вже навіть при прийомі на роботу, - говорить Кононко. - Так, кандидат зобов'язаний надати відомості про майно, доходи та фінансові зобов'язання, в тому числі за кордоном, і пройти спецперевірку. У її ході перевірять достовірність даних про майно, наявності у кандидата та близьких йому людей корпоративних прав, про притягнення до кримінальної відповідальності та відповідальності за корупцію".

Чи змінився добробут чиновника, будуть перевіряти щорічно. Всі держслужбовці зобов'язані будуть раз на рік подавати декларацію не тільки про доходи, а й про витрати.

Крім того, чиновнику заборонять займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової), а також отримувати подарунки.

У той же час, юристи скептично ставляться до документа. Так юрист Василь Мірошниченко говорить, що ні заборона родичам працювати у підпорядкуванні один одного, ні посилювання покарань за корупцію її не вижене, бо завжди можливий "обмін": син одного чиновника працює в підпорядкуванні у його колеги і навпаки

За його словами, зниження рівня корупції можливо після радикального реформування правоохоронних органів, а також дерегуляції економіки.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «За хабар чиновників саджатимуть на 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути