Ексклюзиви
середа, 18 березня 2020 11:39

За ЄС і проти здачі України: у "Слузі народу" утворилася група

За ЄС і проти здачі України: у "Слузі народу" утворилася група
Президент Володимир Зеленський в курсі ситуації і мав уже розмову з представниками нової групи, пише ЗМІ

У фракції "Слуга народу" сформувалася проєвропейська група.

Про це пише "Українська правда" з посиланням на співрозмовників у політсилі.

Ситуація із Мінськом стала реагентом, на тлі якого проявилися глибинні процеси всередині президентської фракції. Точніше, один із них – утворення умовної проєвропейської, ліберальної групи.

За останні дні вона дала про себе знати мінімум двічі. Спершу – зверненням до президента Володимира Зеленського. Вдруге – листом до секретаря РНБО Олексія Данілова з вимогою звільнити його радника Сергія Сівоху, чий проєкт "платформи примирення" зажив неоднозначної "слави".

Першу заяву підтримували через соцмережі, тому серед її підписантів є різні люди. А от лист до Данілова можна вважати умовним списком нової групи.

"Є понад 20 людей у фракції, які точно за ЄС, проти здачі України і мають чіткі "червоні лінії". Це реально патріотичні люди, яких турбує, що відбувається в Мінську та навколо президента і Єрмака. Але ніхто ж із ними не радиться. От під листом щодо Сівохи зібралися майже всі", – каже один із підписантів листа.

Ініціатором вимоги звільнити Сівоху став депутат Єгор Чернєв. До походу в політику він займався ІТ-бізнесом, починав у структурах, пов'язаних з олігархом Віктором Пінчуком, був учасником проєкту "Нові лідери", який виходив на ICTV. У 2017-2018 роках за грант від фонду Пінчука навчався в бізнес-школі Королівського коледжу Лондона.

Підтримали ініціативу Чернєва ще майже два десятки "слуг".

Зокрема, Микита Потураєв, Гео Лерос, Богдан Яременко, Олексій Жмеренецький, Віталій Безгін, Богдан Кицак, Максим Дирдін, Андрій Мотовиловець, Анна Богдан, Вікторія Подгорна, Олександр Мариковський, Тетяна Циба, Олександр Трухін, Юрій Камельчук, Ліза Ясько, Ігор Василів, Ліза Богуцька.

До цієї групи варто додати ще Олександра Ткаченка, голову економічного комітету Дмитра Наталуху та кількох інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про реформи можна забути. Зеленський не буде боротися із олігархами

Учасники поки що неформальної групи, яких об'єднує спільне бачення ситуації, зараз працюють над формалізацією свого об'єднання.

"Зараз у нас є бажання якось формалізувати нашу групу. Ми думаємо зробити заяву, що ми залишаємось опорою президента, готові підтримувати його реформи, які він і ми обіцяли під час кампанії. Ми ж саме під ці реформи і пішли в політику. Але в нас є й чіткі позиції по Мінську, по безпеці країні і так далі. І ми їх озвучили", – розповідає один із членів неформальної групи.

Як розповідають співрозмовники у СН, Зеленський в курсі ситуації і мав уже розмову з представниками нової групи. Неформальне лідерство у ній поки що належить Потураєву і Ткаченку.

Оскільки Ткаченко очолював "1+1", а Потураєв довгий час працював із партією "Укроп", дехто почав бачити у всій історії руку Коломойського.

Правда у протилежному. Учасниця "Бе!команди" депутатка Василевська-Смаглюк спершу поширила звернення до президента, потім швидко свій пост видалила. А лідер групи Коломойського у "Слузі" Олександр Дубінський активно критикував підписантів, які виносять на публіку внутрішні конфлікти.

Також активно в роботу нової групи включився Гео Лерос та київські мажоритарники, як-от Дмитро Гурін.

"У нас же у фракції є група Коломойського, всі про неї знають, вона дуже активна. Або "павлюки", їх формально розігнали, але люди ж залишились, вони не змінились і не розійшлись. Якщо це не проблема, то чому має бути проблемою поява патріотичної, пропрезидентської групи?" – розмірковує один з активних її учасників.

Те, що нове утворення не має наміру входити у контри з президентом, добре ілюструють неоднозначні кадрові голосування 17 березня.

Більшість згаданих депутатів натиснули зелені кнопки і за призначення генпрокурором Ірини Венедиктової, і за призначення міністром економіки Ігоря Петрашка.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в Мінську керівник Офісу президента Андрій Єрмак і другий президент Леонід Кучма погодили створення консультативної ради з російськими колаборантами на Донбасі, а агресор Росія у статусі гаранта-спостерігача опинилася нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Зараз ви читаєте новину «За ЄС і проти здачі України: у "Слузі народу" утворилася група». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути