вівторок, 08 травня 2012 10:35

Спецтема: Бойкот України

Януковича та Ялтинський саміт проігнорував вже 14-й президент

Януковича та Ялтинський саміт проігнорував вже 14-й президент
Президент Чорногорії Філіп Вуянович. Фото: trt.com.tr

Президент Чорногорії Філіп Вуянович не візьме участь у саміті глав держав Центральної та Східної Європи, який відбудеться в Ялті 11-12 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карпачова вважає, що прокуратура підмінила її звернення до ГПУ

Згідно з повідомленням, він відмовився від участі саме через ставлення української влади до колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Поводження з нею в ув'язненні не вписується в дотримання прав людини, заявив чорногорський президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В лікарню, де мають лікувати Тимошенко, вже прибула медкомісія

Своєю відмовою лідер Чорногорії підтримав позицію, яку раніше висловили інші президенти, скасували свою участь у саміті. Вуянович зазначив, що дуже цінує відносини Чорногорії з дружньою Україною, і його відмова мотивована саме прагненням, щоб права колишнього українського прем'єра були повністю дотримані.

Таким чином, Вуянович після президентів Румунії, Албанії, Хорватії і Чехії став як мінімум п'ятим лідером, який прямо заявив про відмову від участі в саміті через справу Тимошенко. Президент Німеччини не заявляв цього прямо, але саме ця причина відмови витікала з коментарів МЗС Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карпачова сама просила посилити синці Тимошенко - співробітник секретаріату омбудсмена

Крім того, президенти Болгарії, Боснії, Латвії, Естонії, Італії, Австрії та Словенії відмовилися прибути на саміт, офіційно пославшись на інші причини, при цьому в деяких випадках все ж була висловлена ??стурбованість справою Тимошенко.

При цьому президенти Литви, Польщі, Словаччини і Молдови підтвердили свою участь в саміті. В Угорщині новообраний президент Янош Адер приступить до виконання обов'язків 10 травня і, скоріш за все, не прибуде на саміт до Ялти.

Міністерство закордонних справ України планувало в понеділок оголосити остаточний список учасників саміту, але цього не сталося.

Зараз ви читаєте новину «Януковича та Ялтинський саміт проігнорував вже 14-й президент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути