пʼятниця, 21 вересня 2012 10:31

Янукович підписав закон, який скорочує повноваження прокуратури

Янукович підписав закон, який скорочує повноваження прокуратури
Віктор Янукович забрав ряд повноважень у прокуратури. Фото: tsn.ua

Президент України Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань вдосконалення діяльності прокуратури", повідомляє прес-служба глави держави в п'ятницю.

Радник глави держави, керівник головного управління адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов зазначив, що даний закон містить положення, спрямовані на оптимізацію і скорочення діючих повноважень органів прокуратури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пшонка розповів послу ЄС про реформування українських правоохоронних органів

"Підписаний главою держави закон позбавляє прокуратуру права вносити приписи і протести, прийняття яких вимагало від фізичних та юридичних осіб безумовного і невідкладного виконання вимог прокурора. Після вступу в силу положень даного акту, зупинка підприємницької діяльності з ініціативи прокурора може бути здійснена лише за рішенням суду. Така процедура дозволить ввести змагальний судовий порядок у відносинах між прокурором і суб'єктом підприємницької діяльності. Запропонований підхід матиме позитивні економічні наслідки, оскільки буде зменшувати вплив органів прокуратури на ведення господарської діяльності", - зазначив Портнов.

Він також зазначив, що норми цього закону вимагають, щоб повноваження прокурора щодо виявлення порушень закону здійснювалися виключно після прийняття мотивованої постанови, з чітким наведенням підстав для їх здійснення.

Передбачений законом обов'язок надання такої постанови особі, щодо якої здійснюється перевірка і закріплене за ним право на оскарження цієї постанови в суді, також буде сприяти посиленню судового контролю за діяльністю органів прокуратури.

"Переконаний, що ініціатива народних депутатів, яка прийнята парламентом і підтримана сьогодні президентом, є важливим кроком у напрямку реформування прокуратури та приведення її функцій та повноважень у відповідність з європейськими стандартами", - сказав Портнов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тігіпко: в Україні, на відміну від Росії, є демократичні традиції

"Разом з тим президент вважає, що цей крок є важливим, але недостатнім для завершення реформи прокуратури. Тож під керівництвом глави держави продовжує свою діяльність робоча група, яка повинна подати на розгляд парламенту пропозиції, що дозволяють системно і докорінно реформувати прокуратуру. Подальші напрацювання обов'язково будуть направлені на експертизу в європейські інституції", - підкреслив він.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 6 вересня прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури".

У законопроекті пропонується внести зміни до закону про прокуратуру, зокрема заборонити прокурорам здійснювати повноваження по нагляду за додержанням законів без призначення прокурорської перевірки.

Зараз ви читаєте новину «Янукович підписав закон, який скорочує повноваження прокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути