пʼятниця, 02 листопада 2012 13:47

Якби вибори проходили лише за пропорційною системою, порушень було б втричі менше
6

Фото: Фото: gazeta.ua

У Черкасах спостерігачі дали оцінки виборчій кампанії та розповіли про порушення.

"Уперше на цих виборах ми запустили регіональну мапу порушень, на якій зафіксували більше порушень, ніж на всеукраїнських картах. Ми запустили кілька ліній надходження інформації — створили групу у "Фейсбуці", працювала гаряча лінія, на яку надходила інформація, робота довготермінових спостерігачів, мобільних груп волонтерів, плюс інформація від виборців, яка надходила на мапу", - заявив Юрій Сас, заступник голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України.

401 порушення виборчого процесу зафіксували в області. "Найбільше порушень стосувалося прямого та непрямого підкупу виборців — 128 випадків. Важко було встановлювати факти прямого підкупу, але ми маємо кілька задокументованих фактів із фотографіями, прізвищами людей, яким пропонували гроші. Підкуп спотворив волевиявлення виборців, змінив його результати в окремих округах. Маємо 71 випадок немаркованої політичної агітації у засобах масової агітації", - розповів Сас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Первомайську готуються до нового штурму ОВК. Стягується "Беркут"

"На третьому місці — адмінресурс, порушення вчинені органами державної влади та місцевого самоврядування та їх посадовими особами. Ми очікували більш серйозних його проявів, його було менше ніж на виборах у 2010 році, ніж 2004. Але це не змогло суттєво вплинути на результат волевиявлення громадян. Ми повернулися в ту хвилю, коли чорний піар був одним з основних технологій дискредитації опонентів — багато випадків у 199-му окрузі, 200-му, 198-й округ став столицею чорного піару, де компромат доходив до абсурду".

Найбільше порушень було у вересні та жовтні. Максимальну їх кількість зафіксували у 200-му виборчому окрузі — 74 випадки", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забезпечується належна охорона громадського порядку - міліція про безлад на 132 окрузі

"Якби вибори були за суто пропорційною системою, порушень було б втричі менше. Вибори-2012 були менш чесні й демократичні, ніж вибори 2006 — 2007 року. Низка порушень могли вплинути на волевиявлення громадян. Найбільшими порушниками стали кандидати мажоритарники-самовисуванці, - зазначив Юрій Сас. - Приємно, що на наші зауваження була реакція: якщо ми боролися проти того, щоб голова комісії брала участь в агітації, то її дійсно відкликають... Дійшли до того рівня, коли влада реагувала на наші повідомлення. На партійних виборах була навіть спроба діалогу — підписання меморандуму "Про чесні вибори".

Округи були розподілені в дивний нелогічний спосіб. "У законі не було критеріїв розподілу округів, окрім кількості виборців. Організація виборів почалася невдало, бо невдало були створені округи. І це вплинуло на кінцевий результат. Якщо подивитися голосування по Черкасах і Чигиринському районі, то побачимо кричущу різницю в особливостях волевиявлення. Це вказує на те, що при утворенні округів треба брати більш однорідні компоненти", - підкреслив заступник голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Програв "хр***н моржовий", то і влаштовує Варфоломіївські ночі — Москаль про "Беркут" на 132 окрузі

"Партія регіонів використала всі можливості й відпрацьовувала кожен інформаційний привід по 3 рази. Результат опозиції є наслідком тих симпатій, які накопичувалися багато років. У країні все ж таки криза, яка триває з 2008 року. Тому той виборчий результат, який є, він є закономірним. Сюрпризом став високий відсоток ВО "Свобода", але в останні дні ми вже почали підозрювати, що таке станеться: люди дуже хотіли допомогти цій політичній силі подолати 5-% бар'єр, - резюмувавав заступник голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України.

Зараз ви читаєте новину «Якби вибори проходили лише за пропорційною системою, порушень було б втричі менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути