четвер, 15 березня 2012 11:41

В'ятрович: "СБУ знає, що обурення Януковича - це лише для преси"

В'ятрович: "СБУ знає, що обурення Януковича - це лише для преси"

"Пакетний" тиск спецслужби на інтелектуалів є логічним наслідком кадрової політики президента, який призначає на керівні посади офіцерів КГБ.

Історик Володимир В'ятрович, директор архіву СБУ у 2008—2010 роках, вважає факт виклику на допит усього складу вченої ради Інституту соціології обурливим, але логічним у світлі кадрових призначень Януковича, незважаючи на президентські "обурення" непрофесійністю спецслужб.

"СБУ, яка під прапором боротьби з корупцією чи значними розкраданнями викликає на допит увесь склад колегіального наукового органу — вченої ради — академічної інституції, може переконати у правомірності своїх дій хіба Адміністрацію президента. Суспільство ж розуміє: службу "реформували" в інструмент тиску на людей і насамперед — інтелектуалів, від права і можливості яких вільно висловлюватися багато в чому залежать настрої суспільства", — підкреслив науковець.

За словами В'ятровича, "факт виклику на допит "пакетом" усього складу вченої ради Інституту соціології обурює, але є логічним наслідком кадрового підходу: призначення на керівні посади офіцерів КГБ".

"Це для Європи, для українського суспільства такі дії неприйнятні, а для них — звичні. Їх так вчили і так наказують тепер. А президентське "обурення" вони сприйматимуть спокійно, розуміючи, що це лише для преси", - зазначив він.

"Нинішня СБУ у світі академічної свободи, як слон у порцеляновій крамниці. Ви пустите слона у ваш магазин з посудом? А президент Янукович пустив...", - додав В'ятрович.

Нагадаємо, влітку 2011 року аналогічно "пакетом" СБУ викликала на допит весь колектив Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького", шукаючи розголошувачів державної таємниці серед дослідників історії ХХ століття. Такі кроки дослідники назвали тиском на науковців, перешкоджанням діяльності музею, порушенням конституційних прав істориків на професію.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович: "СБУ знає, що обурення Януковича - це лише для преси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути