вівторок, 09 жовтня 2012 16:11

"Введення мажоритарної складової перетворило виборчу кампанію на змагання грошових мішків" - КВУ

"Введення мажоритарної складової перетворило виборчу кампанію на змагання грошових мішків" - КВУ
Максим Михлик і Юрій Сас доповіли про майже 300 випадків порушень на Черкащині. Фото: gazeta.ua

106 випадків непрямого підкупу виборців зафіксували в Черкаській області активісти обласної організації Комітету виборців України. Саме непрямий підкуп і очолює антирейтинг порушень виборчого законодавства в області.

"Звичайно є факти непрямого підкупу. Якісь іграшки в дитячі садочки, реставрації площ, відкриття фонтанів. Це, навіть, можна не реєструвати. Це звичайна робота і хай вона буде. Це залишається людям, громадам. Але ж при цьому в кожному окрузі в області, крім 194-го та 196-го, зафіксовано випадки прямого підкупу, коли людям просто пропонують гроші за голос", - сказав голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонено для всіх! Але своїм — можна

Загалом за період з 30 липня по 8 жовтня в області зафіксовано 278 випадків порушень виборчого законодавства. Дві третини з них вчинені мажоритарниками. При цьому більшість, 53%, вчинені кандидатами-самовисуванцями. На другому місці після підкупу порушення, які вчинялися ЗМІ при розміщенні матеріалів агітаційного характеру — 57 випадків. Зафіксовані 41 випадок участі органів влади та їх посадових осіб в агітації, 21 епізод з "чорним піаром" та 19 випадків перешкоджання політичній агітації.

"Зараз найбільшу загрозу становлять порушення пов'язані з формуванням виборчих комісій. Вони можуть поставити під загрозу технічний процес організації голосування. Простежується чітка стратегія, що в округи, де ті чи інші кандидати мають членів комісій, завозять людей з інших міст. Тому що місцеві, напевне, відмовляються виконувати ті функції, що їм замовляють і брати участь у політичних конфліктах. Щоб завезти людей, відповідно залучаються кошти. Про незалежність комісії після цього говорити не можливо", - зазначив заступник голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України Юрій Сас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кандидати у нардепи почали активно заважати ЗМІ висвітлювати передвиборчий процес - "Опора"

Також представники КВУ зазначили, що такої брудної кампанії вони не пам'ятають.

"Все, що сьогодні відбувається, не додасть репутації Україні, як демократичній державі. Вибори перетворилися з боротьби ідеологій, програм та ідей на боротьбу грошей. Введення мажоритарної складової перетворило виборчу кампанію на змагання грошових мішків. На кожному окрузі маємо три-чотири мажоритарника, які маючи великі гроші боряться між собою. Це не ідеологічні вибори, а фінансові", - резюмував Максим Михлик.

Зараз ви читаєте новину «"Введення мажоритарної складової перетворило виборчу кампанію на змагання грошових мішків" - КВУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути