понеділок, 10 грудня 2012 16:01

Вступ України до Митного союзу небезпечний для Януковича — політолог

Вступ України до Митного союзу небезпечний для Януковича — політолог
Олексій Гарань: позиції Януковича ослаблені і Росія цим обов'язково скористається. Фото: obozrevatel.com

Якщо раніше перспектива вступу України до Митного союзу сприймалася експертами як риторика, то зараз ситуація стала дійсно загрозливою.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua розповів професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві розраховують побачити Україну в Митному союзі до 2015 року

"База підтримки Януковича у країні виявилася достатньо ослабленою - вибори це показали. Стосунки із Заходом поки що не є розблокованими. Соціально-економічна ситуація також не є доброю, тому його можливості для маневру суттєво обмежені. Він сам у цьому винний. В тому, що в середині країни робляться речі, які тільки працюють на шкоду самому Януковичу та стосункам з Європейським союзом. Росія прагне скористатися цим", - наголосив політолог.

"З іншого боку, вступ до Митного союзу означав би корінну ломку всіх тих стосунків, які зараз склалися між Україною, Європейським союзом, СОТ, - вважає Гарань. - Це повністю перекреслило б асоціацію з Європейським союзом. Бо текст угоди про асоціацію вже є, він готовий. Більше того, це небезпечно для самого Януковича і тих, хто його очолює".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович їде до Москви говорити про Митний союз - ЗМІ

Тому політолог сподівається, що Україна не вступить до Митного союзу.

"Тому я все таки сподіваюсь, що Янукович обмежиться якимись заявами, що ми приєднуємось до окремих положень, але все таки членами Митного союзу не будемо. Тобто, в дусі традиційної української дипломатії ще часів Кравчука і Кучми. Сподіваюсь, вступу у Митний союз не буде, але водночас не виключаю того, що Янукович піде росіянам на поступки в якихось інших важливих сферах. Це може бути розмежування у Керченській протоці, збільшення російської військової присутності у Севастополі. Не забуваймо, що Росія продовжує хотіти контролю над українською ГТС, що включає і підземні сховища. Я не виключаю, що тут росіянам може вдатися викрутити йому руки", - зауважив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Вступ України до Митного союзу небезпечний для Януковича — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути