четвер, 05 грудня 2013 21:09

"Всі на Київ, все для перемоги"! - євромайдан в Донецьку
7

Фото: Фото: Тетяна Заровна

На донецькому євромайдані продовжують збиратися люди. Приходять двічі на день - о 12.00 та о 18.00. Жартують між собою, що вдень "тусуються" люди старшого віку, а ввечері - працююча молодь та молодь, що вчиться. Збираються від 20 до 100 чоловік. Приносять теплі речі, продукти харчування та гроші. На великих сумках, приготованих для столичного євромайдану написали : "Все на Київ, все для перемоги!".

Більшість тих, хто починав боротися за європейський вибір 2 тижні тому - давно в Києві. Щодня на столичний євромайдан висуваються невеликі групи донеччан, а на донецькому - з'являються нові обличча.

- Усі говорять, що нам економічно буде гірше, а хіба нам зараз добре? За радянських часів жили від зарплати до зарплати, після роботи – була мрія відстояти в черзі та купити шматок масла. І зараз убогі, руки й голова - усі наші багатства. Переживаю про те, що відбувається в Києві. Дивилася співачку Руслану на "5 каналі" - вона розшукала побитих хлопців в інфекційному відділенні, а ще є зниклі, яких, може, вже немає серед живих. Дуже за них душа болить. Зараз в країні такі правила, що порядна людина не може пробратися у владу - потрібно робити інші, чесні правила. Тому я за Європу. А з Росією наша дружба кострубата якась - хіба це дружба, коли та подруга обманює, принижує, а ми на все закриваємо очі? Я за чесну Україну. За чесну владу, а в матеріальному сенсі нема чого втрачати, - говорить 72-річна донеччанка, яка принесла тепле чоловіче взуття та свою шубу.

Просить ім'я не називати. Каже, її син та невістка за неї бояться. Упевнені, що брати участь в донецькому евромайдані небезпечно.

- Я віруюча людина, закінчив духовну семінарію, коли побачив що людей "Беркут" ставить на коліна, б'є по голові та кричить: "На коліна, мерзота! Революція, сука"?. Ще примушує честь віддавати, б'є і каже: "Ти ще живий"? Коли побачив це - сам піднявся з колін і тепер стоятиму насмерть. Ось бачите, у мене в руках прапор - то не просто прапор, то у мене в руках шабля. І це моя персональна війна з Януковичем. Бити людей - це їх гнила натура, але риба гниє з голови. Не даремно ж такі люди йдуть в міліцію - з бісівською силою, що віддали душу дияволові. Бо уся наша влада саме така. І тепер вже не важливо – Євросоюз... Чи ні. Я проти такої влади і такого відношення до людей, - розповів Євгеній Дегтяр, 38-річний донеччанин, що прийшов на місцевий евромайдан з національним прапором.

- Учора багато принесли лимонів, сала - цілий пакет. Дідусь 90 років приніс нові фірмові чоловічі півчобітки великого розміру. Вклав в них молитву та сказав: "Хто надіватиме ці чоботи, з тим нічого поганого не станеться". Сьогодні бабуся з Макіївки зателефонувала - я, каже, приготувала ковдру, подушки, важко везти. З околиці Макіївки до Донецька їхала вона трьома троллебуйсами, щоб заощадити на маршрутці. Людина сама в бідності живе, і віддає останнє! Що стосується мене, я тут не був, коли студенти боролися за асоціацію з ЄС. Обурило, що на євромайдані в Києві дітей побили, а потім ще говорять, що там не було студентів, а були провокатори і найманці. Це знак, що в нашій країні міняти треба не "Беркут", міняти треба все. Звірячий "Беркут" потрібний Януковичу, щоб захищатися від людей. А я хочу президента такого, щоб за нього не було соромно, а міліцію таку - яка захищає, а не примушує її боятися, - говорить Сергій, 35 років. Прізвище просить не називати. Везе в Київ речі та продукти.

Зараз ви читаєте новину «"Всі на Київ, все для перемоги"! - євромайдан в Донецьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

191

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути