пʼятниця, 09 липня 2021 18:00

"Все одно, що перейти на бік ворога США": що буде після зближення України та Китаю

"Все одно, що перейти на бік ворога США": що буде після зближення України та Китаю
"Після заяви Арахамії, стосунки зі Штатами можуть охолонути", говорить Григорій Перепелиця. Фото: "Економічна правда"

Зближення України з Китаєм може призвести до погіршення відносин із США. Українська влада йде на поступки КНР в той час, коли президент Сполучених Штатів Джо Байден оголосив Китай своїм головним ворогом.

Про наслідки таких кроків і попередній досвід співпраці України та Китаю – в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Григорій Перепелиця, експерт із міжнародних відносин.

Чому могли з'явитися ці слова Давида Арахамії по перейняття досвіду компартії Китаю для"Слуг народу"?

"Слуга народу" плутається через ідеологію. А партія без неї не може. Два роки як створили "слуг", і тепер лише вони думають про ідеологію. І в цьому не розбираються. Арахамія як хлопчик з дитячого садка – скаже щось там, щось тут. Це говорить про те, що у них немає ідеологів. Це як вітрильник без керма. Їх вічно заносить у різні місця. То вони за вільний ринок, то за демократію, тепер за авторитаризм. Якщо ви хочете як Китай, то будуйте авторитарний режим, відтворюйте комуністичну партію.

Вони говорять так, щоб отримати преференції Китаю, які завжди вилазять боком.

У світі є певна повзуча експансія Китаю. Ми потрапили у неї з цими заявами та кредитами?

Де заходить Китай з інвестиціями, там зникає та країна і з'являється КНР. Китай поставив завдання бути глобальною державою. У них є ідеологія китайської мрії. Зробити весь світ Китаєм. Втілюють це економічною і демографічною експансією. Це такий геоекономічний проєкт. Спочатку викупляють порти, як у Греції. Там придбали найбільший в країні порт Пірей. Потім - землю, як було в Африці. І це вже власність Китаю. Куди приїжджають китайці, там живуть. Утворюють спільноти, міняють місцеві вивіски на китайські.

Був такий проєкт – 16+1. Китай хотів зайти через Пірей на Центральну і Східну Європу. Навіть до країн Балтії. Тепер ці держави починають відмовлятися від цього проєкту. Розуміють, що це просто експансія, а не вкладення капіталу та розвиток економіки. А "слугам народу" раптом щось сподобалося у цьому.

У Китаю ВВП близький до показників США. КНР перетворила свою країну у світову фабрику. Весь світ залежить від їх комплектуючих.

Як оцінять ці маневри команди президента Володимира Зеленського наші західні партнери? Чи будуть наслідки від США?

Ви оголосили свої стратегічним союзником США. Хочете бути партнерами поза межами НАТО. А президент США Джо Байден оголосив Китай своїм головним суперником. Це все одно, що українська влада перейшла на бік Китаю – основного ворога Америки. Це абсурд. Після заяви Арахамії, стосунки зі Штатами можуть охолонути. Це дуже великий виклик для наших україно-американських відносин.

Китайський режим – авторитарний. Так, вони дають інвестиції. Але приводять прокитайські партії до влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський перевіряє США": чому Арахамія заговорив про досвід Китаю

Чи може ця ситуація вплинути на кількість фінансової підтримки від західних партнерів?

З нашою країною ніхто не захоче мати справи. Арахамію треба виключати з партії. Два роки вона – і ніяк не може визначитися з ідеологією. То Зеленський говорить про європейську інтеграцію і НАТО, і раптом – Китай. Ми самі себе таким чином заганяємо у міжнародну ізоляцію.

Зараз ми ходимо по світу і просимо дати гроші. З нами вже ніхто не хоче мати справу. Україні не надали досі ПДЧ не випадково. Бо нас цікавлять тільки гроші, а не цінності.

В України уже є досвід співпраці з Китаєм.

В України є багато варіантів, крім Китаю. Ми вже втретє підходимо до цієї країни. У 90-х роках, потім за часів Віктора Януковича. І тепер знову. Що китайців тут цікавило? Високі технології, стратегічні підприємства. "Мотор січ" вони фактично закупили. Це унікальний стратегічний завод. Так само викрадали ракетні технології у КБ "Південний".

Вони завдяки нашій корупції купили практично готовий корпус "Варягу" по ціні металобрухту. А з нього зробили повноцінний авіаносець ("Варяг" в 1998 році в ступені заводської готовності 67 % продали Китаю. Корабель отримав ім'я "Ляонін", за назвою китайської провінції, і бортовий номер 16. – Gazeta.ua). Відкрився ринок землі, і вони підуть сюди. А якщо китайці скуплять землю, то ми перетворюємося у їх колонію.

Як співпраця України та Китаю має працювати?

У нас є стратегічне партнерство з Китаєм. Але воно не розвивається. Це партнерство має бути обмеженим. Китайська небезпеки існує у світі. Полягає в тому, що вони не зважають на корупційну складову. Авторитарні режими, як правило, використовують місцеву корупцію як засіб реалізації власних інтересів.

Теж саме робить Росія. Вона скупає уряд Німеччини, Франції. Експрем'єр Італії Сільвіо Берлусконі був у російському бізнесі по вуха. Росіяни скупили правлячу італійську партію "Рух п'яти зірок". Партія французької депутатки Національних зборів Марін Ле Пен на їх утриманні знаходиться. Так само намагається робити і Китай. Запровадження корупції, руйнація країни з середини, країна перестає приймати рішення у власних національних інтересах.

Те, що нам не вдається з Китаєм співпрацювати, це не так погано. Тим більше, як погоджуватися на авторитарний режим? Україна з 1991-го заявляє про демократію, хоч і олігархічну. І раптом – давай зробимо китайський авторитаризм та комуністичну ідеологію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвестбанкір оцінив наслідки звільнень у Нацбанку

Які плюси дають відносини з Китаєм?

Плюси у співпраці з Китаєм – це вкладання грошей. Китайці відбували інфраструктуру у центральній Азії. Але з урахування, що через деякий час ці об'єкти перейдуть під власність Китаю. З Китаєм треба розвивати економічні відносини, але тільки на тактичному рівні. Це не стратегічний інвестор. Він переслідує геополітичні інтереси. Росія займається відвертою геополітикою та військовою експансією, а Китай робить це через економічні засоби.

Кабінет міністрів приховував угоду з Китаєм, в якій йдеться про пільгові кредити від уряду КНР для інфраструктурних проєктів, писало видання "НВ".

Китайська агенція новин "Сіньхуа" опублікувала заяву глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, що партія "СН" хоче перейняти досвід Комуністичної партії Китаю в управлінні економікою.

У червні американське агентство Associated Press повідомило, що Китай тиснув на Україну, щоб відмовилася від підтримки заклику до пильнішого контролю за правами людини в західному китайському регіоні Синьцзян. Китай нібито погрожував затримати вакцини проти коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «"Все одно, що перейти на бік ворога США": що буде після зближення України та Китаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути