Ексклюзиви
середа, 07 липня 2021 16:00

Інвестбанкір оцінив наслідки звільнень у Нацбанку

Інвестбанкір оцінив наслідки звільнень у Нацбанку
"Ці звільнення – результат змін, які сталися у Нацбанку ще рік тому, коли Смолій подав у відставку. Наклалися на особистісний конфлікт, який існує в правлінні НБУ", говорить Сергій Фурса. Фото: НБУ

Звільнення 11 співробітників з Національного банку – важливе питання для інвесторів. Таку ситуацію негативно сприймуть на ринку, розповів Gazeta.ua інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Це тривожний сигнал. Багато професіоналів йдуть. Це негативно сприймають на ринку. Зараз сприятлива кон'юнктура, багато грошей, усе спокійно на ринку, тому відчутної реакції немає. Але для інвесторів це питання важливе. Тому що незалежність Нацбанку є великим критерієм, за яким дивляться, що відбувається в кожній конкретній країні", – наголошує інвестиційний банкір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає альтернативи" – політолог пояснив рейтинги Зеленського

"У новітній історії після реформи регулятора таких історій, як це масове звільнення, не було. Коли велика кількість професіоналів іде, це б'є по інвестиційній спроможності. Підриває довіру до НБУ. А саме цьому Нацбанк присвячував останній рік діяльності після заяви Якова Смолія про політичний тиск. Питання знову піднімається. Основний інструмент центрального банку – це наявність довіри", – каже інвестиційний банкір.

Також додає: "Ці звільнення – результат змін, які сталися в Нацбанку ще рік тому, коли Смолій подав у відставку. Наклалися на особистісний конфлікт, який існує в правлінні НБУ. У Нацбанку є боротьба за владні повноваження між старою і новою командами, між головою правління і першою заступницею голови НБУ Катериною Рожковою. Іноді конфлікт виходить на зовнішнє світло. Переважно ми його не бачимо. Ця ситуація є елементом такого конфлікту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новий проєкт для підсилення "Слуги народу": політолог розказав про плани Банкової

30 червня дев'ятеро керівників департаменту ліцензування Національного банку України оголосили про звільнення. Заявили про відсутність прозорого прийняття і своєчасного оформлення рішень, незалежної роботи колегіальних органів регулятора, невтручання в наглядові процеси.

Пізніше про звільнення заявили директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук та директор департаменту супроводу кредитів Олег Новаковський, який відповідає, зокрема, за рефінансування банків.

16 липня 2020-го Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою Національного банку. Замість Якова Смолія, якого парламент звільнив 3 липня. Він тоді заявив, що його прохання про відставку є протестом проти політичних тисків на НБУ та є "червоною лінією".

Зараз ви читаєте новину «Інвестбанкір оцінив наслідки звільнень у Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути