понеділок, 12 грудня 2022 21:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Вперше за три роки: ЄС розширив санкції проти Ірану

Вперше за три роки: ЄС розширив санкції проти Ірану
Президент РФ Володимир Путін і президент Ірану Ібрагім Райсі у Тегерані, липень. Фото: East News

Європейський Союз запровадив нові санкції проти Ірану через постачання країні-агресорці Російській Федерації безпілотників.

Санкції запровадили проти іранських військових і бізнесменів. Також – проти чотирьох компаній, пов'язаних із виробництвом безпілотників.

"Це перший випадок з 2019 року, коли ми застосовуємо проти Ірану такий пакет санкцій", – заявив сьогодні голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Санкції є потужним сигналом для Ірану, сказав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сигнал – дуже чіткий": Україна попередила Іран

Також дуже тривожна ситуація в Ірані складається із дотриманням прав людини, оскільки влада цієї країни продовжує репресії проти іранських жінок і дівчат, що відстоюють свої права та гідність, а також проти учасників демонстрацій протесту, сказав Боррель.

"Іранська влада розпочала виконувати смертні вироки стосовно протестувальників. Вже другий учасник протестів був страчений, цього разу – публічно й після дуже короткого суду. Ми вважаємо неприйнятним використання вищої міри покарання як інструмента для репресій проти учасників протестів. Новий пакет санкцій у зв'язку із порушенням прав людини ми спрямовуємо проти тих, хто винен у цих репресіях проти учасників протестів. У списку - 21 особа, і це є проявом підтримки Європейським Союзом народу Ірану", – заявив голова дипломатії ЄС.

У жовтні ЄС схвалив санкції щодо Ірану. Під санкції потрапила Shahed Aviation Industries – компанія, відповідальна за проєктування і розробку іранського безпілотника "Шахед". Також низка фізичних осіб.

У ніч на 7 грудня, після тритижневої паузи, російські окупаційні війська знову атакують Україну дронами-камікадзе Shahed-136/131. ППО збила 14 безпілотників.

Сили оборони України збили понад 300 дронів-камікадзе, які Іран передав РФ.

В Ірані відбулися протести у зв'язку зі смертю 22-річної іранської курдки Джини Махси Аміні. У вересні іранські силовки заарештували її через те, що вона нібито не дотримувалася обов'язкових правил носіння хіджабу – з-під нього було видно волосся. Жінка померла під вартою у поліції. Після її смерті тисячі людей вийшли на протести.

Зараз ви читаєте новину «Вперше за три роки: ЄС розширив санкції проти Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути