вівторок, 21 грудня 2021 17:45

Волю Стерненку і як рятували дельфіна: п'ять найпопулярніших відео Gazeta.ua за рік

Волю Стерненку і як рятували дельфіна: п'ять найпопулярніших відео Gazeta.ua за рік
Понад 393 тис. переглядів має відео Gazeta.ua з порятунком дитинчати дельфіна-азовки у Дніпровсько-Бузькому лимані Миколаївської області. Це рекорд 2021 року

Gazeta.ua пропонує згадати події 2021 року, що привернули найбільшу увагу глядачів на нашому YouTube-каналі.

23 лютого Приморський суд Одеси оголосив громадському активісту Сергію Стерненку вирок у справі про викрадення, напад із метою заволодіння чужим майном і зберігання зброї: 7,3 року ув'язнення з конфіскацією половини майна. Під будівлю прийшли кілька сотень людей з Одеси, Києва, Дніпра, Івано-Франківська, Краматорська. Напередодні ті, хто зібрався їхати власними авто, пропонували у Facebook підвезти охочих.

"Якщо щось зі мною станеться в СІЗО, це буде особиста відповідальність президента України Володимира Зеленського. Це продовження політики ув'язнення людей за вказівкою згори", - каже Стерненко після вироку. Звинувачує генеральну прокурорку Ірину Венедіктову, заступника глави Офіса президента Олега Татарова й мера Одеси Геннадія Труханова в тиску на суддю, через якого він начебто переписав виправдальний вирок.

20 березня під Офісом президента відбулася акція "Не чуєш? Побачиш" на підтримку Стерненка. Зібралися кілька тисяч. Запалили петарди, димові шашки, фаєри. Кинули їх у бік будівлі ОП. Стіну розмалювали. Фарбою написали "Волю Стерненку", "Свободу політв'язням", "Лох" під табличкою Офіса ­президента. Підпалили двері, розбили шибки. Поліція не перешкоджала. Завершили акцію салютом - вітали Стерненка з днем народження. В ОП оцінили пошкодження будівлі в майже 2 млн грн. Проти учасників акції відкрили кримінальні справи.

9 квітня суд обрав Стерненку новий запобіжний захід на час розгляду апеляції у справі. Призначили цілодобовий домашній арешт. У серпні замінили на нічний.

9 березня у столичному готелі President на з'їзді суддів обирали чотирьох членів Вищої ради правосуддя та одного суддю Конституційного суду. На вулиці зібралися учасники акції протесту "Ні суддівській нечесті".

У липні Верховна Рада ухвалила закони про реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Єрмак, Смирнов і Татаров убивають судову реформу" - Жернаков

13 червня туристи врятували дитинча дельфіна-азовки в Миколаївській області. Воно запливло у Дніпровсько-Бузький лиман і намагалося потрапити в Чорне море, однак наштовхнулося на Кінбурнську косу. Біля берега зі сторони лиману його помітив столичний фотограф Олександр Заклецький, який знімав маяки на Півдні України.

"Смажимо шашлики, п'ємо вино, читаємо вірші Каті Бабкіної. Бачимо, дельфін поблизу плаває. Малеча аж викидається на берег. Спробували його віднести далі у воду, а він назад," - розповідав Заклецький. Щоб не нашкодити дельфіну, зателефонував зоологу Павлу Голдіну по пораду. - Без консультації ми б нічого не робили. Азовка й далі кидалася на берег у напрямку морської сторони. Голдін сказав нам спробувати перенести її в море. Відпустили дельфіна - він чкурнув".

4 серпня ветеран російсько-української війни Володимир Прохнич погрожував підірвати гранату в Кабміні. Чоловік воював на Донбасі у складі "Айдару", був двічі поранений. Переговори з ним вів його товариш. Ніхто не постраждав. Поліція затримала Прохнича. Йому загрожує до 15 років в'язниці.

4 листопада Печерський районний суд Києва змінив запобіжний Володимиру Прохничу з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Наступне засідання у справі відбудеться 28 грудня.

1 грудня від кулі ворожого снайпера загинув солдат 93-ї бригади Холодний Яр 22-річний Валерій Геровкін, коли прикривав побратимів. Був родом із Краматорська. Мав середню спеціальну освіту. До Збройних сил пішов торік у вересні. У холодноярській бригаді піхотинець служив приблизно рік. У нього залишилися батьки й молодший брат. Кореспондент Gazeta.ua спілкувався з Валерієм Геровкіним на позиціях поблизу Новотроїцького на Донеччині за день до загибелі бійця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Звільнили б Донбас за пару днів. Був би наказ": що говорять на передовій про наступ росіян

Майже 21 млн переглядів зібрали відео Gazeta.ua на платформі YouTube з 2014 року. Підпишіться, щоб бачити матеріали про головні події, репортажі з усіх куточків України, ексклюзивні інтерв'ю, коментарі політиків та експертів.

Зараз ви читаєте новину «Волю Стерненку і як рятували дельфіна: п'ять найпопулярніших відео Gazeta.ua за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути