середа, 10 березня 2021 00:54

"Упирі, ганьба!": від суддів вимагали справедливості та перезавантеження системи
10



9 березня о 9:00 на вул. Госпітальна в Києві поліція перекриває вхід до готелю "President". Там має відбутися з'їзд суддів. Поруч на вулиці збираються учасники акції протесту "Ні суддівській нечесті". В готелі 290 суддів мають обрати чотирьох членів Вищої ради правосуддя та одного суддю Конституційного суду.

Організаторами акції є голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін та член громадської організації "Автомайдан" Роман Маселко.

У Києві у вівторок громадяни вийшли на мітинг та вимагали зміни Вищої ради правосуддя
Фото: Дмитро Анохін
У Києві у вівторок громадяни вийшли на мітинг та вимагали зміни Вищої ради правосуддя
У Києві у вівторок громадяни вийшли на мітинг та вимагали зміни Вищої ради правосуддя
У Києві у вівторок громадяни вийшли на мітинг та вимагали зміни Вищої ради правосуддя
У Києві у вівторок громадяни вийшли на мітинг та вимагали зміни Вищої ради правосуддя

Близько 9:15 до будівлі починають сходитися люди. В руках тримають українські прапори та плакати: "Stop суддівську нечисть", "політв'язням волю", "геть чорт".

Біля входу до готелю поліцейські сперечаються із учасником "Автомайдану" Віталієм Устименком. Той намагається пройти в готель. Каже, що забронював номер. Його не пускають.

За 15 хв починається мітинг. Першим бере слово Віталій Шабунін:

"Вищу раду правосуддя треба повністю перезавантажити. Про це говорить суспільство, міжнародне товариство. Про це нещодавно заявили у Європарламенті. Вже навіть є законопроєкт, який каже, яким чином це потрібно зробити. Та що сьогодні відбувається на з'їзді? Незважаючи на усі ці вимоги, претензії та пропозиції, що судова реформа не відбудеться без перезавантаження Вищої ради правосуддя, судді планують обрати чотирьох членів ВРП".

До 9:30 збирається близько сотні людей. Поліція оточує готель і не пускає нікого до сходів.

"Багато кому не подобається назва акції: Ні з'їзду нечесті, - говорить Галина Чижик з Центру протидії корупції. - Сьогодні сюди приїхали 290 суддів з усієї України. З'їхалися вони для того, щоб вибрати собі кришу у Вищій раді правосуддя, тих людей, які будуть їх далі покривати. Тут є аж 6 суддів Майдану, які в часи Революції гідності ухвалювали несправедливі рішення. Кидали активістів за ґрати і позбавляли водійських прав. Тут є судді Оболонського суду Києва, які за вказівками Портнова (Андрій Портнов - колишній заступник глави Адміністрації президента Януковича. Gazeta.ua) водійських прав учасників поїздки до Межигір'я. Тут є київська суддя Маліновська, яка кинула за ґрати звіряче побитого фотографа Сергія Ножненка. Тут є Олександр Кравець, суддя з Одеси, який забороняв проведення мирних зібрань в Одесі під час Революції гідності".

Віталій Шабунін звертається до суддів, які в цей момент виходять з готелю і знімають на камеру акцію. Народ починає вигукувати: "Упирі, ганьба!".

"А що ви ховаєтесь за спинами поліцейських? Заходьте сюди, виступите, ми вам слово дамо. Що ж ви фоткаєте і тікаєте? Приходьте сюди, що ж ви за судді, іменем України",-говорить Шабунін.

Після виступів учасники мітингу голосно вмикають музику і запускають димові шашки.

"Проблема судів в Україні є найважливішою. Є ще корупція, але вони пов'язані між собою. Нам вже шостий президент обіцяє змінити суддівську систему. У Вищій раді правосуддя мають бути незалежні експерти. Якщо ця Рада буде чесна - поступово зміниться й суддівська система",-розповідає учасник заходу Костянтин Піонтковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судова реформа в Україні. Посли G7 закликають до прозорого відбору

"Акція - це єдиний ефективний спосіб, у який ми можемо впливати і донести нашу позицію. Інших варіантів у нас немає. Нас навіть не запросили на з'їзд. Вони не готові до обговорень та будують свою окрему державу та суддівську корпорацію. Тому, єдине, що ми можемо робити - це закликати виходити на вулицю. Нажаль, інших варіантів немає",-каже Роман Маселко.

Близько 10:30 акція закінчується. Через непогоду, холодний вітер та сніг, організатори закликають учасників розійтися.

23 лютого Сергія Стерненка засудили до 7 років і 3 місяців в'язниці з конфіскацією половини майна. Рішення виніс Приморський райсуд міста Одеси.

27 лютого під Офісом президента більше тисячі людей зібралися на акцію протесту "Волю Стерненку".

Зараз ви читаєте новину «"Упирі, ганьба!": від суддів вимагали справедливості та перезавантеження системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути