Ексклюзиви
понеділок, 06 грудня 2021 22:14

Замість арсеналів - іржава арматура. Як "закопали" мільярд на будівництві складів

Замість арсеналів - іржава арматура. Як "закопали" мільярд на будівництві складів
Будівництво, яке мали завершити цього року, провалили. Фотоколаж: Bihus.info

2021-го року українська армія мала отримати нові склади для боєприпасів. Однак цього не сталося.

Про це повідомили журналісти Bihus.info у новому сюжеті-розслідуванні.

Нові склади починали будувати після вибухів у 2015-17 роках арсеналів в Ічні, Калинівці, Сватовому і Балаклії.

Підрядників Міністерство оборони обирало за закритою процедурою. Обрали дві компанії з корпорації Укрбуд. Контракти підписали у 2018-у на реконструкцію трьох арсеналів - у Калинівці (56 нових сховищ за 2 млрд грн, підрядник - Укрбудмонтаж), Богданівці і Цвітосі. У двох останніх населених пунктах нові сховища мала збудувати компанія "Північно-український будівельний альянс", два контракти, кожен - понад мільярд гривень.

Усі сховища мали бути готові до кінця 2021 року.

"Укрбудмонтаж" був записаний на дружину екснардепа Максима Микитася, а друга компанія - досі належить Андрію Якусевичу, колишньому помічнику Микитася.

У жовтні 2018-го делегація у складі президента Петра Порошенка, міністра оборони Степана Полторака і секретаря РНБО Олександра Турчинова влаштували оглядини на одному з арсеналів. Красива картинка, але жоден склад у Цвітосі не готовий і дотепер, сказано у сюжеті.

Підтрядники отримали аванси на мільярд гривень. А вже навесні 2019-го Міноборони потягнуло обох підрядників до суду. Водночас Якусевич заявив, що графік зірвали не підрядники. Графік "поплив", бо військові довго не могли розмінувати територію і підготовувати майданчики під будівництво. А коли почали рити котловани - виявили проблему з ґрунтами, довелося по ходу будівництва змінювати проєкт.

Восени 2019-го, коли 35 сховищ першої черги вже мали б бути майже готові, стало зрозуміло, що ніхто, ніде і нічого не встигає. На двох із трьох арсеналів - в Калинівці і Богданівці - припинили роботи. Тоді у парламенті вже засідала монобільшість "Слуг народу".

Головним юристом корпорації Укрбуд був теперішній заступник керівника Офісу президента Володимира Зеленського Олег Татаров.

"Навіть кримінальні справи по тіньовій діяльності Укрбуду не збили Татарова з посади. Він знає про діяльність Укрбуду все. Це значить, що Офіс президента точно в курсі щодо проблем з арсеналами. Точніше з тим, що ніяких арсеналів досі немає. І виходячи з обставин - і не буде", - каже журналіст Денис Бігус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна втратила на "Великому будівництві" Зеленського 55 млрд грн

Навесні 2020 року на арсеналах влаштували перевірку. Найгірша ситуація - у Калинівці, з десяти запланованих сховищ виявили одну неповну "коробку" без даху і ще три фундаменти. Метал заржавів.

У Богданівці із десяти сховищ готова тільки одна "коробка".

У Цвітосі замість 15 готових сховищ знайшли 12 "коробок". Жодне сховище так і не закінчили. Усі три об'єкти і будівельні матеріали на майданчиках не були законсервовані, метал іржавіє і подекуди деформується.

Долю мільярда гривень, що Міністерство оборони перерахувало двом компаніям з корпорації "Укрбуд", зараз з'ясовують у судах.

Першу чергу будівництва зараз заморозили. Над другою і третьою вже працюють нові підрядники, які отримали аванси і почали роботи на двох із трьох арсеналів. Тепер строки здачі зсунулися ще на два роки.

Торік у грудні Олегу Татарову повідомили про підозру у співучасті щодо передавання хабаря в інтересах Максима Микитася. Останнього обвинувачують у розкраданні держкоштів під час спорудження житла для бійців Нацгвардії.

За версією слідства, хабар призначався заступнику директора експертно-криміналістичного центру МВС Костянтинові Дубоносу. Щоб зменшити суму збитків держави у справі з 81 млн грн до 7 млн грн.

ЗМІ повідомляли, що НАБУ й САП підготували підозру Татарову, але генеральна прокурорка Ірина Венедіктова відсторонила прокурорів, які вели справу.

У вересні ЗМІ повідомили, що на дні народження Татарова гуляв заступник генпрокурора.

Зараз ви читаєте новину «Замість арсеналів - іржава арматура. Як "закопали" мільярд на будівництві складів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути