Ексклюзиви
середа, 14 квітня 2021 19:33

Владислава Магалецька – як "згущуються хмари" над головою Держпродспоживслужби
6

  Владислава Магалецька. Фото: golos.ua
Владислава Магалецька. Фото: golos.ua

На тлі чергової хвилі коронавірусной інфекції COVID-19, збільшення кількості хворих, госпіталізованих і введення жорстких карантинних обмежень не поміченою пройшла новина про створення Народними депутатами робочої групи щодо контролю Держпродспоживслужби Південного регіону. Ми вирішили трохи заглибитися в суть питання.

Ось вже 7 місяців як Держпродспоживслужбу очолює Владислава Магалецька.

Сьогоднішня очільниця Держпродспоживслужби отримала цю посаду без конкурсу. За офіційною версією, відміна конкурсу пов'язана з тим, що таким чином уряд боровся з COVID-19. За неофіційною – Магалецька отримала посаду по рекомендації міністра економіки Ігоря Петрашка.

Перебування на посаді голови служби викликало багато питань з першого дня призначення в середовищі професіоналів. Експерти засумнівалися в професіоналізмі голови Держпродспоживслужби, коли в Україні за три місяці загинули тисячі рідкісних червонокнижних пташок у зоні херсонського заповідника "Асканія-Нова". Причиною трагедії, як повідомила Держпродспоживслужби, стало отруєне зерно, яким фермери труїли гризунів. Голова Держпродспоживслужби видавала рекомендації, збирала круглі столи і навіть повідомила про заборону отрути на три місяці, але птахи продовжили вмирати. Замість того, щоб ефективно проводити профілактичні заходи щодо недопущення поширення хвороб у природній фауні, представники Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, виконують наказ власного Его, який особисто доводить до виконання Перший заступник голови, Седік Владислав. Він неодноразово відвідував Херсонське управління Держпродспоживслужби і віддавав накази щодо приховування дійсної причини загибелі птахів. Варто зазначити, що Седік не має жодного відношення до ветеринарії. За птахами можуть піти бджоли, не говорячи вже про онкозахворювання людей, говорять експерти.

У розпорядження редакції "Голос.ua" потрапило звернення до Магалецької народних депутатів з проханням надати всю наявну інформацію з копіями документів щодо загибелі птиці в Херсонській області в 2021 році.

 
 

Видання звертає увагу на пункт 12 і 13 даного звернення. Яка кількість радників у Магалецької, які посади вони обіймають? Якщо це радники поза штатом, то джерела їхнього фінансування? А за даними джерела інтернер-ресурсу, близького до голови служби, таких радників у неї хоч відбавляй. І всі вони не в штаті. Альтруїсти? Професіонали? Тоді чому продовжує гинути рідкісний птах на півдні України? Винні фермери, які труїли гризунів. Але ж вони і раніше труїли гризунів, але це не призводило до такої масової гибелі птиці.

На підставі численних скарг представників бізнесу і асоціацій, які були направлені до парламенту, Аграрний комітет створив робочу групу з народними депутатами, експертами і працівниками управління, щоб розібратися в проблемі, що склалася з фітосанітарними і ветеринарними сертифікатами.

 

Згідно з рішенням Комітету з питань аграрної і земельної політики, главою робочої групи вибрали нардепа Олександра Гайду. Він відправив запит Магалецькій, з проханням відрядити до складу робочої групи трьох співробітників служби. Але прохання було відхилене, посилаючись на карантин і пандемію. Владислва Валеріївна, порахувавши себе вище вищого законодавчого орагану України, написала скаргу – звернення в регламентний комітет на створену робочу групу та її дії. Але ні карантин, ні локдаун в той же час не завадив Владиславі Магалецькій відправитися 13 квітня 2021 року з візитом у ПАР відкривати для України Африку.

 

А тим часом у Миколаєві того ж 13 квітня за хабар затриманий перший заступник начальника Держпродспоживслужби, який зовсім недавно був призначений за протекцією особисто Магалецької. Попереднє керівництво її не влаштовувало нібито через участь в корупційних схемах.

"Пізно ввечері у вівторок, 13 квітня, на вул. Громадянській в Миколаєві поліцейські затримали автомобіль Peugeot 301. У автомобілі знаходився перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області з дружиною. Поліцейські пред'явили йому постанову суду про проведення обшуку. Затриманий – В'ячеслав Бродовський" – пише Інтерфакс-Україна. Варто зазначити, що начальник Держпродспоживслужби Миколаєва Мельников Денис Юрійович, також призначений Магалецькою, терміново зліг у лікарню з короновірусом.

9 березня 2021 року СБУ викрила чиновника Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, причетного до систематичного одержання неправомірної вигоди.

 

13 березня викрили корупційну схему видачі висновків безпеки харчових продуктів – затримали начальника районного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Але про це - мовчання з боку голови служби. Щось любить тишу. Відкриваємо Африку.

Видання зазначає, що складається враження, ніби пані Магалецька увірувала в свою унікальність, недоторканість і вседозволеність на цій посаді. Що достатньо постійно говорити про smart-реформи і діджиталізацію, а успіх саме в цьому, - і буде порядок. Насправді, людина абсолютно професійно непридатна, як про неї відгукуються в близькому оточенні, повністю провалила роботу служби. Магалецька масово звільняє пофесіоналів, замінюючи їх дилетантами, а кадрова політика в цілому взагалі не має здорового глузду. Можливо, просто Магалецька себе не бачить в Україні, і у неї далекосяжні плани за межами країни?

Зараз ви читаєте новину «Владислава Магалецька – як "згущуються хмари" над головою Держпродспоживслужби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути