пʼятниця, 22 березня 2013 08:45

Владі парламент не потрібен, країною напряму керує президент - Гайдай

Владі парламент не потрібен, країною напряму керує президент - Гайдай
За словами Гайдая, парламентаризм в Україні взагалі перестав існувати. Фото: telekritika.ua

Українського парламенту - не існує, він - формальність. Країною керує президент та його оточення.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політтехнолог Сергій Гайдай.

"Цей парламент працювати не може. Потрібна зміна законодавства про вибори. До цього у нас було законодавство, яке передбачало обрання кандидатів за списками на основі партійності за пропорційною системою. Тоді існував закон про більшість. Коли у парламенті утворюється більшість, вона відповідає за формування уряду та країну в цілому. Якщо ж глянути на чинне законодавства, стає зрозуміло, що правлячій силі, президенту, парламент не потрібен. Він - формальність. Править країною президент прямою вертикаллю. Він обирає собі прем'єра та уряд. Отже, парламентаризм взагалі перестав існувати", - каже він.

Політтехнолог наголошує й на тому, що у Раді немає більшості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак запропонував депутатам саморозпуститися

"Є дві рівні сили, які постійно ведуть дискусію і боротьбу. Тому парламент недієздатний. Він уже не може ухвалити жодного рішення. Але за ним цікаво спостерігати, дивитися як люди б'ються між собою. Це цікавіше дивитися, ніж передачі Шустера чи Кісєльова", - зауважує Гайдай.

Він також додає, що українці - політично необізнані, а водночас формується скептичне ставлення виборців до парламентаризму як такого.

"Якщо спитати українця, для чого існує парламент, він відповість: "Та я не розумію, для чого він потрібен, і що вони там роблять. Вони ж не працюють, у них там якісь баталії". Для українців як нації більше підходить модель парламентської республіки - це більш природно. Але така, яка ефективно працює. Зараз його (парламенту) немає. Відношення до Ради як органу влади негативне. Це роблять навмисне тому, що владі парламент не потрібен. Вона приймає рішення самостійно", - переконаний експерт.

Нагадаємо, 22 березня виповнюється 100 днів роботи парламенту сьомого скликання. За цей період він працював сім днів.

Зараз ви читаєте новину «Владі парламент не потрібен, країною напряму керує президент - Гайдай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути