вівторок, 02 липня 2013 09:30

Візова лібералізація України з Євросоюзом поки відкладається?

Візова лібералізація України з Євросоюзом поки відкладається?
Фото: karpatskijobjektiv.com

Верховна Рада має намір попрацювати протягом поточного пленарного тижня позаурочно. Щоб уникнути проведення позачергової сесії, вчора на погоджувальній раді в парламенті було прийнято рішення про продовження сесійних засідань до розгляду всіх питань порядку. Перешкодити планам можуть конфліктні питання - зокрема, про ротації в Центрвиборчкомі.

Однак головною новиною стала відмова депутатів вносити до порядку законопроект про протидію дискримінації - його не підтримали ні влада, ні опозиція. Це робить неможливим перехід України на другу стадію плану дій візової лібералізації в 2013 році і ставить під питання прогресу в безвізовому діалозі з ЄС у майбутньому, пише "Комерсант-Україна".

Як влада, так і опозиція вважають, що нагальним є європейський пакет законопроектів, спрямованих на виконання зобов'язань України перед ЄС. Перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова на минулому тижні пообіцяла в ході візиту до Брюсселя, що Рада виділить спеціальний день - 3 липня - для розгляду європейського порядку. "Слід провести в Раді "день ЄС", розглянути всі необхідні законопроекти, і вони повинні бути якісно підготовлені", - підтримав її ініціативу лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Проте вчора, як тільки депутати перейшли до обговорення конкретних документів, з'ясувалося, що думки розходяться не тільки у влади та опозиції, але навіть у Кабміну і депутатів від ПР. Так, пан Яценюк заявив, що бачить на порядку тільки один документ, який можна назвати європейським. Пан Єфремов нарахував п'ять таких проектів. Однак ні перший, ні другий не виступив за включення до порядку денного документа, який в Кабміні вважають ключовим, - законопроект N2342 про запобігання та протидію дискримінації.

Прийняття даного закону передбачено планом дій візової лібералізації (ПДВЛ), який був розроблений Брюсселем ще в 2010 році. У ньому перераховані вимоги для скасування візового режиму при короткострокових поїздках до ЄС громадян країн-учасниць Східного партнерства (СП). Одна з умов - гарантія відсутності дискримінації представників різних груп, в тому числі сексуальних меншин, з боку їх роботодавців. На думку ЄС, це знижує ризики напливу до Євросоюзу біженців, що представляють меншини. Київ неодноразово заявляв, що очікує перекладу на другий етап ПДВЛ в листопаді 2013 року, під час саміту СП у Вільнюсі. З урахуванням тривалої процедури узгодження рішень в ЄС, Україна має подати звіт про виконання першої фази плану не пізніше липня.

"Є в європейському пакеті один законопроект, який складно прийняти в парламенті. Я маю на увазі закон про сексуальні меншини. Нам треба визначитися, що з ним робити, тому що ні в одній фракції немає достатньої кількості людей, готових голосувати за нього", - заявив на погоджувальній раді Олександр Єфремов.

На захист документа виступив голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря ("Батьківщина"): "Я нагадаю, що це - антидискримінаційний законопроект, як би його не називав лідер фракції ПР. І нам необхідно прийняти його на поточному тижні".

Розгляд закону у вересні дозволить почати діалог з ЄС про перехід на другу фазу ПДВЛ в 2014 році. Однак навіть ці терміни можуть бути зірвані. Олександр Єфремов не бачить необхідності повертатися до розгляду даного документу, пояснюючи, що вважає достатніми конституційні норми про рівність громадян. "Незалежно від того, чи прийме парламент цей закон чи ні, норма, не сприймається суспільством, не виконуватиметься, - заявив він. - Ми хочемо в Європу, але не через одне місце".

Примітно, що опозиція також не стала наполягати на голосуванні за ключовий законопроект безвізового діалогу з ЄС. Арсеній Яценюк учора уникнув відповіді на запитання про думку фракції "Батьківщина" щодо проекту N2342.

Проблема з антидискримінаційного законодавства ставить під питання візову лібералізацію навіть у далекій перспективі. "Біда в тому, що обсяг вимог ЄС в рамках ПДВЛ, в тому числі в питаннях антідіскрімінаціі, тепер може бути переглянутий у бік збільшення. У експертів ЄС є велике розчарування тим, як Україна виконує свої обіцянки", - пояснила глава коаліції громадських організацій "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко.

 

Зараз ви читаєте новину «Візова лібералізація України з Євросоюзом поки відкладається?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути