субота, 12 червня 2010 17:18

Візит Кирила до Одеси стане сигналом для ієрархів з інших регіонів

Візит Кирила до Одеси стане сигналом для ієрархів з інших регіонів

Доцент Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Юраш вважає, що запланований на кінець липня візит Московського патріарха Кирила до Одеси та Дніпропетровська зумовлений його близькими стосунками з ієрархами цих єпархій.

Про це він заявив в коментарі Gazeta.ua.

"Цей візит є вже абсолютно робочим, традиційним. Це перші візити такі особливі і урочисті. Як ті ж візити Алексія ІІ, чи перший візит Кирила після обрання патріархом. Тоді вони могли б сприйматися, як виняткова подія, здатна вплинути на релігійну ситуацію в Україні, перетасувати карти, якимось чином перегрупувати основних гравців, розставити якісь нові акценти. Це є черговий, звичайний, заздалегідь погоджений ще минулого року візит, який був з розмахом задуманий, але із зрозумілих причин не міг охопити всі регіони", - зазначив релігієзнавець.

Юраш вважає невипадковою саме таку географію візиту сановника.

"Вже тоді виникла думка про відвідини патріархом Одеси і Дніпропетровська. Тут навіть географія візиту не є випадковою. Вона є закономірною і прогнозованою. Одеська єпархія - це є вотчина одного з найбільш прихильних до зближення з Москвою митрополита Агафангела. А Дніпропетровськ - це єпархія митрополита Іринея, який також близький до Кирила. Це ключові єпархії, які очолюються людьми, прихильними до Кирила", - підкреслив Юраш.

На думку науковця, візит московського патріарха у лояльні до МП регіони має бути сигналом і для інших ієрархів.

"Це буде чергова демонстрація уже спадкової традиційної і зрозумілої політики Московського патріархату стосовно України. Це демонстрація показу його близькості із відверто проросійськими ієрархами, що буде переноситися на загальну ситуацію в Україні, бо завершиться візит у Києві служінням в Києво-Печерській Лаврі. Там зберуться всі архієреї і отримають в черговий раз однозначний зрозумілий сигнал про те, що центральне керівництво, московське керівництво за жодних обставин не буде готовим підтримати сепаратистські рухи в українській православній церкві. І за взірець буде поставлено ієрархів, в єпархії яких відбудеться цей візит, які однозначними були і послідовними у тому, що опонували будь-яким автокефалістським чи автономістським настроям", - підкреслив Юраш.

Зараз ви читаєте новину «Візит Кирила до Одеси стане сигналом для ієрархів з інших регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути