вівторок, 18 жовтня 2011 13:07

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

"Вирок з Києва — скандальний. Прийняття такої України — неможливе" - європейські ЗМІ

"Вирок з Києва — скандальний. Прийняття такої України — неможливе" - європейські ЗМІ

Вирок екс-міністру Юлії Тимошенко призведе до заморожування переговорів щодо асоціації з ЄС. Таку думку висловлює більшість європейських ЗМІ.

Не підлягає сумнівам, що це політичний вирок, виданий судом під сильним впливом президента Януковича. Це рішення можна витлумачити лише в один спосіб — Тимошенко не зможе вже перешкоджати Януковичу під час наступних президентських виборів, пише італійське видання "Корр'єре делла сера":

"Але значно більше, ніж внутрішні рахунки, нас мають цікавити їхні геостратегічні наслідки. Вирок, виданий у Києві, матиме наслідком замороження тривалих перемовин про асоціацію між Україною та ЄС. З багатьох причин і після багатьох розчарувань (адже рішення про прийняття до НАТО теж поклали в той самий холодильник) Україна знов відчує, що Захід її відштовхує.

А якщо Україна після розриву з ЄС звернеться на схід, якщо кинеться в обійми Москви, якщо до проекту "Євразійського Союзу", опертому на Білорусі та Казахстані націоналіст Путін зможе долучити ту найціннішу перлину, яку самі росіяни вважають за колиску їхньої цивілізації, чи тоді ми могли б мати претензії до кремлівського керівника?

Вирок з Києва — скандальний. Прийняття такої України — неможливе. Але треба знайти змогу зберегти діалог з цією країною, величиною з Францію, яка досі дрейфує без визначеного курсу в самому осерді нашого континенту. В іншому разі ми станемо для росіян різдвяним святим Миколаєм і то ще й перед поверненням Путіна до Кремля".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович заявив, що асоціацію з ЄС можна відкласти на світле майбутнє

Водночас, англійське видання "Телеґраф" вважає, що:

"Ув'язнення на сім років колишнього українського прем'єра Юлії Тимошенко здійснили за всіма традиціями старого світського радянського суду-шоу. Іронія в тому, що її злочин полягав у тому, що вона занадто багато віддала Москві підписанням газової угоди у 2009-му.

Ані посада, яку вона колись займала, ані її роль у забезпеченні більшої демократії в Україні, не повинні захищати Тимошенко від належної підзвітності. Але надумані докази проти неї поставило це переслідування під загрозу. Справді, важко відокремити суд від отруйної політики України, яка характеризується запеклою боротьбою між прозахідним і нео-радянським крилом, причому останній наразі представлений самим президентом Віктором Януковичем. Європейський Союз висловив "глибоке розчарування" вироком, - але треба чітко дати зрозуміти Януковичу, що без реформ Україні не дозволять приєднатися до організації з 27 членів, і дістати сприятливих торгових відносини, яких вона прагне."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук: Україна впритул підійшла до Європи, та справа Тимошенко показала наші проблеми

Навпроти, російські "Ізвестія" переконані, що вирок Печерського суду дає Януковичу найсильніший привід для шантажу Москви:

"Сама денонсація угод 2009 року Києву не потрібна, але от загроза денонсації, для якої тепер з'явився формальний привід, напевно буде використана Януковичем для вибивання знижок на російський газ в ході всіх майбутніх перемовин.

Що ж до перспектив процесу інтеграції України з Євросоюзом, згортанням якого пригрозили Януковичу з Брюсселя, то вони були настільки туманні, що президент України міг ними і пожертвувати. Нічого, крім обіцянок, Україна не бачила від Євросоюзу і при "помаранчевому" уряді. А Янукович — не та людина, щоб вірити обіцянкам, або, тим більше, жертвувати заради них реальними вигодами.

Втім, сидіти екс-прем'єр України буде швидше за все недовго. Президент Янукович вже заявив про необхідність декриміналізації тих статей кримінального кодексу України, за якими була засуджена Тимошенко. Не виключено, що до моменту початку розгляду її справи в Апеляційному суді Києва це вже станеться.

Однак декриміналізація не означає зняття з Юлії Тимошенко судимості і, як наслідок, передбаченого українським законодавством пониженням у правах. На свободу екс-прем'єр України вийде, але права обиратися до Верховної Ради і входити до уряду буде позбавлена довічно. Те саме станеться, якщо Янукович звільнить свою стару політичну суперницю за амністією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада ще не знає, куди вступати: ЄС чи Митний союз - експерт

Ізолювання України від Заходу може мати серйозні наслідки. Про це пише "Нью-Йорк Таймз" (США):

"Зрештою, після вироку Тимошенко європейські уряди повинні будуть вирішити, чи слід виконувати свої попередження, що її ув'язнення заморозить зусилля з політичної та економічної інтеграції з Україною. З одного боку, пан Янукович кинув виклик інтенсивному дипломатичному тиску західних партнерів, перетинаючи те, що один аналітик назвав "червоною лінією". З іншого — Україна перебуває під тиском з боку Росії, що прагне приєднати її до свого власного економічного блоку, разом з Казахстаном і Білоруссю. Навіть порівняно з іншими колишніми радянськими країнами, Україна - з населенням 46 млн. осіб - здається, коливається між Європою і Росією, отже, ізолювання її від Заходу може мати серйозні наслідки.

Один зі шляхів вирішення цієї проблеми - скасувати кримінальну відповідальність за статтю, щодо якої Тимошенко була засуджена. У такому разі її ім'я буде очищено, і вона буде мати можливість брати участь у парламентських виборах в 2012 році. Це може статися вже на цьому тижні, отже пана Януковича привітають на наступному раунді перемовин з ЄС, запланованому на 20 жовтня.

Янукович здивував багатьох, що обрав рішуче проєвропейський шлях, але цей вибір не поширюється на внутрішню політику. Його президентство ознаменувалося відкриттям численних кримінальних справ проти своїх політичних суперників, тактика, яку часто застосовують у політиці цієї східної, орієнтованої на вугілля, країни."

Зараз ви читаєте новину «"Вирок з Києва — скандальний. Прийняття такої України — неможливе" - європейські ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути