вівторок, 08 травня 2012 18:47

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

"Випустити Тимошенко перед виборами означатиме знищити опозицію" - Гайдай

"Випустити Тимошенко перед виборами означатиме знищити опозицію" - Гайдай
Сергій Гайдай. Фото: glavcom.ua

— У влади є два виходи із ситуації З Юлією Тимошенко: або випустити її, або карати і своїх, вважає політтехнолог Сергій Гайдай.

Проце він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Кому слід вірити у ситуації з синцями Тимошенко — прокуратурі чи Ніні Карпачовій? Яку мету переслідує кожна зі сторін?

— Я не думаю, що слово "довіра" доречне у цій ситуації. Скоріше за все треба дивитися, кому це вигідно. А тут  у кожної сторони є своя вигода. І кожна зі сторін свою вигоду відстоює.

А яку вигоду переслідує у цьому випадку Ніна Карпачова?

— Для колишнього омбудсмена — це політичний капітал. Якщо вона виступить, як захисник прав найвідомішого ув'язненого в Україні, то це може бути чудовою капіталізацією її майбутнього політичного іміджу. Ну і міжнародна значимість — сьогодні на цю справу реагує увесь світ.

Прокуратура запевняє, що експертиза фотографій була сфальсифікована. Які наслідки це може мати для Карпачової? Проти неї можуть порушити справу?

— Мені важко про це судити. Але я знаю, що і Юлія Тимошенко, і будь-яка влада, незалежно від того, яка вона, заради своєї вигоди може ставити факти під тим кутом, під яким їй вигідно. Безумовно, синці у Тимошенко є, але їх походження може бути різним. Вона стверджує, що її били, але мені особисто це здається дуже спірним. Бо бити сьогодні Юлію Тимошенко в тюрмі колосально невигідно, хто б як до влади не ставився. Бо саме через це у влади сьогодні проблеми з міжнародною спільнотою. А як вона отримала свої синці? Так, це могли бути дії охорони, які намагалися її забрати у лікарню — так кажуть основні свідки. А якщо ув'язнений поводить себе буйно, а особливо якщо це жінка, то у будь-якому випадку, якщо схоплять за руки, залишаться синці, бо жіноча шкіра особливо ніжна. А якщо врахувати, що це охоронець, який поводиться достатньо жорстко, коли ув'язнений чинить спротив... Тому, де ця межа між насильством і адекватними діями охорони, поки що ніхто не визначив.

Зрозуміло, що Юлії Тимошенко вигідно бути головним ньюз-мейкером країни, робити всю країну залежною від своєї долі. Але й влада вчинила так, як їй вигідно — вона закрила цю людину в тюрму. І робить все можливе, щоб ця людина зникла з поки не дуже політичної арени.

Чи мала на меті Тимошенко або Карпачова, яка її захищає, міжнародну ізоляцію України? Чи очікували вони такої реакції?

— Я знаю тільки одне, що у сьогоднішніх політиків, опозиційні вони чи ні, будь-які методи хороші. І це дуже напружує. Я розумію, що в суді над Тимошенко, і вона так може вважати, багато несправедливості. Однак я так само знаю, що Тимошенко ні перед чим не зупиниться, ні перед якою міжнародною ізоляцією, чи чимось іншим, що буде наносити конкретної шкоди країні. Та ж євроінтеграція буде гальмуватись. І вона не буде йти на діалог, бо вона - природжений політик, і буде діяти тільки політичними методами. На жаль, у наших політиків немає серйозного державного мислення — в жодному з таборів. Тому, дуже важко оцінювати насправді.

Позиції якої сторони, на Вашу думку, сильніші у цьому конфлікті?

— Поки що в інформаційному просторі однозначно виграє Тимошенко. Влада поки що в інформаційному плані програє. Вона не може у відповідь на дії Тимошенко виставити адекватну інформаційну політику. Просто вона ніколи не зустрічалася з такою ситуацією як Тимошенко в тюрмі.

Знімки спричинили нечуваний міжнародний скандал, Україні оголосили бойкот. Як українська влада зможе його залагодити?

— У влади є тільки два ходи насправді. Один з них сильний хід — це випустити Тимошенко. Випустити Тимошенко перед виборами означатиме — знищити опозицію. Бо тоді головне гасло "Юлі — волю" зникає. І тоді не зрозуміло, для чого в країні існує опозиція. А другий хід, не менш сильний, — це почати кампанію з боротьби з корупціонерами незалежно від політичного табору. Разом з Юлією Тимошенко в колонії жорсткого режиму має потрапити велика кількість державних посадовців, прокурорів. Я думаю, на цьому фоні рейтинг влади буде стрімко зростати, а питання про те, чи справедливо сидить Тимошенко для більшості українців буде назавжди закрите. Тобто, якщо вона там сидітиме не одна, все буде здаватися достатньо справедливим.

Виходить, що опозиції невигідно, якщо Тимошенко вийде з тюрми напередодні виборів? А Тимошенко це розуміє?

— Звичайно, невигідно. Можна все що завгодно розуміти, але якщо вас посадять в тюрму, вам завжди хотітиметься з неї вийти, за будь-яку ціну.

А який шлях, з названих Вами, для української влади найбільш вірогідний?

— Мені здається, що поки що дива не сталося. І всі ці моменти, коли влада могла зробити маневр з Юлією Тимошенко, втрачені. Тому, скоріш за все, Тимошенко буде сидіти в колонії, незалежно від того, що буде відбуватися навколо цієї влади.

Зараз ви читаєте новину «"Випустити Тимошенко перед виборами означатиме знищити опозицію" - Гайдай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути