Ексклюзиви
четвер, 16 грудня 2021 20:14

Відключення SWIFT і зупинка імпорту газу: Європарламент ухвалив резолюцію щодо Росії

Відключення SWIFT і зупинка імпорту газу: Європарламент ухвалив резолюцію щодо Росії
Єврораду закликали бути готовою без зволікань запровадити жорсткі санкції, якщо Росія спрямує свою армію проти України. Фото: Reuters

Європейський парламент проголосував за відключення Росії від SWIFT у разі вторгнення в Україну.

Керівні інституції Євросоюзу закликали підготувати економічні санкції проти РФ у разі її вторгнення до України, йдеться у резолюції Європарламенту "Ситуація на українському кордоні та на окупованих РФ територіях України", яку ухвалили 16 грудня у Страсбурзі, пише Deutsche Welle.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готується до можливого відключення від SWIFT

"Російська Федерація знову збільшує власну військову присутність на південних та західних кордонах з Україною та в окупованому Криму, сконцентрувавши близько 100 тис. військовослужбовців", - йдеться у резолюції.

Документ підтримали 548 депутатів, проти виступили 69. 54 політики – утрималися. Європарламент закликав Єврораду бути готовою без зволікань запровадити жорсткі санкції, якщо Росія спрямує війська проти України. Під санкційні обмеження потраплять російські військові, причетні до планування ймовірного вторгнення в Україну та люди з найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна.

Фінансові активи і майно осіб, які потраплять під санкції, мають заморозити. Їм самим відмовлять у в'їзді на територію країн ЄС. Окрім цього, євродепутати закликають спрямувати санкційні обмеження "на важливі сектори російської економіки", щоб "підірвати" фінансування розвідувальних служб і армії РФ.

"У разі нападу Росії на Україну першою і негайною дією ЄС має бути скасування всіх можливостей для подорожей та скасування безвізового режиму для власників російських дипломатичних паспортів, за винятком акредитованих дипломатів", - йдеться у резолюції.

Євросоюз також повинен терміново розпочати заходи із зменшення своєї залежності від російських енергоносіїв та "виявити відчутнішу енергетичну солідарність з Україною". У зв'язку з цим депутати закликають європейські інституції та уряди країн-членів Євросоюзу зробити все можливе, аби "газопровід "Північний потік-2" не був введений в експлуатацію, незалежно від того, чи відповідає він певним пунктам положень Газової директиви ЄС".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО готує план захисту від потенційного нападу Росії

Європарламент засудив "жахливі злочини" російської приватної військової компанії "Вагнера". Про це йдеться у резолюції, ухваленій у четвер, 25 листопада, у Страсбурзі. За документ проголосували 585 євродепутатів, 40 – висловилися проти, ще 43 – утрималися.

Зараз ви читаєте новину «Відключення SWIFT і зупинка імпорту газу: Європарламент ухвалив резолюцію щодо Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути