Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 09:00

Від Зеленського не варто чекати подвигів

Сьогодні найбільшим стимулом та ініціатором руху в бік створення загальних правил гри в країні є не президент Володимир Зеленський чи його команда, а західні партнери України. Вони є постійним копняком, говорить Gazeta.ua політичний оглядач Леонід Швець.

Автор: picture alliance / Photoshot
  Зеленський має юридичну освіту. Все життя працював у шоу-бізнесі. Президентом став без політичного досвіду
Зеленський має юридичну освіту. Все життя працював у шоу-бізнесі. Президентом став без політичного досвіду

21 квітня минає два роки від перемоги Володимира Зеленського в другому турі президентських виборів. 2019-го за нього проголосували 73,22% виборців. Новообраний глава держави говорив, що до влади з ним мають прийти "люди, які служитимуть народові". А в країні мають бути однакові для всіх правила гри.

Як за два роки просунувся президент?

Він ще не перетнув екватор. І все ще є лідером поміж політиків як за президентським рейтингом, так і за рівнем довіри. Це чогось варте. Звісно, ми б хотіли, щоб він усе сказане зробив і мав успіхи. Навіть якщо повірити, що він дійсно цього прагне, постає питання: чи він спроможний це робити. Бо один у полі не воїн. Якоїсь команди, яка б йому допомагала і стояла на тих же принципах, змінювала якість політики, ми не бачимо.

Знаючи його анамнез, його історію й незнання політики, від нього одного важко очікувати якихось подвигів, які б могли щось якісно змінити.Він не має для цього внутрішнього ресурсу. У цьому сенсі він "не прокачаний".

Оскільки він на себе взяв відповідальність за країну, то повністю відповідає за все, що в ній відбувається

Тому треба відрізняти риторику кандидата від реальної політичної ситуації. У нас такі авгієві стайні, що очікувати від новачка якихось подвигів Геракла було б наївним і несправедливим щодо нього. Чекаємо від нього того, що українці й політики не змогли зробити за чверть століття. Приходить людина з амплуа коміка, героя-коханця, і має прибрати те все, що насрали за стільки років. Так не буває.

Але оскільки він на себе взяв відповідальність за країну, то він повністю відповідає за все, що в ній відбувається. Зокрема за те, що не зміг переламати. Те, як зараз управляється, гідне поваги. Розуміючи, що це людина стороння. Наприклад, зараз кризова ситуація з Росією. Він у короткий термін зміг організувати зовнішню підтримку. Чи це його особиста заслуга, чи заслуга західних партнерів - це вже інша справа.

Він казав, що правила будуть одні для всіх, а уряд – ефективним. Чи рухається в цьому напрямі?

На цьому етапі президентства Зеленського найбільшим стимулом та ініціатором руху в бік створення загальних правил гри є не він сам, не "Слуга народу", не парламент, не експертні групи. Постійним копняком є наші західні партнери. Вони нагадують про те, що потрібно створювати загальні правила. І судова реформа, яка починалася за Порошенка, кудись рухається лише після того, як дістанемо чергового копняка від структур МВФ чи американського посольства.

Яку оцінку можна поставити Зеленському за два роки?

Я б п'ять балів поставив. Людина з вулиці стала президентом. Я все життя присвятив політиці - викладав, займався політичними технологіями, пишу про політику. Мені боязно, коли розумію, із якими проблемами стикається людина, яка ще вчора була не дотична до політики. Шикарно справляється для його ситуації.

Людина з вулиці стала президентом. Шикарно справляється для його ситуації

На скрипці грати вмієш? - Не знаю, ще ніколи не пробував. Так і з Зеленським. Він раніше не грав на цьому інструменті. А почав грати одразу в концертному залі. І непогано виходить.

Середнього немає. Є вершина, яку може взяти конкретна людина – Зеленський. А є вершина, яку треба брати Україні та її лідеру - із цим усе погано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два роки Зеленського: як справляється президент зі своїми обіцянками

Минуло два роки з часу обрання Володимира Зеленського президентом України. Комітет виборців України проаналізував виконання "стадіонних обіцянок" Зеленського, озвучених ним під час дебатів на НСК "Олімпійський" 19 квітня 2019 року.

За оцінюванням КВУ більшість того, що обіцяв Зеленський, не виконано. Зокрема, не реалізовані принципові обіцянки щодо проведення деолігархізації, зростання добробуту населення, реалізації медичної та інших реформ. Також не виконані заяви щодо припинення війни. Натомість є певний прогрес у галузі будівництва доріг, а також ухвалені закони про імпічмент президента та скасування депутатської недоторканності.

Зараз ви читаєте новину «Від Зеленського не варто чекати подвигів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути