четвер, 31 січня 2013 17:35

"Від влади треба усунути олігархічну сім'ю. Інакше люди збожеволіють від бідності та безвиході"

"Від влади треба усунути олігархічну сім'ю. Інакше люди збожеволіють від бідності та безвиході"
Олег Соскін: Влада має відзвітувати за всі свої провали із 2010 року. Фото: soskin.info

В уряді розробляється програма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Про це останнім часом неодноразово заявляли і премєр-міністр Микола Азаров, і міністри.

На думку економіста Олег Соскін, влада перш за все має відзвітувати про свої попередні провали, а вже потім говорити про якісь наступні дії. А у 2013 році треба думати про те, як терміново рятувати бюджет, пенсійний фонд та де взяти гроші на погашення зовнішніх боргів.

Уряд зараз розробляє економічний план дій на 2013-2014 роки. Чи взагалі можливе планування на поточний рік, як може тоді реалізовуватися?

- Вони повинні були мати план дій, коли ще йшли до Верховної Ради, але так нічого і не підготували. Більше того, ми бачимо, що це все відбулося спонтанно, хаотично. Програми як такої немає. Крім того, фактично уряд і влада залишилася тією самою, яка прийшла у 2010 році. Тоді виникає питання: "Про який план дій ви говорите, ви спочатку відзвітуйтеся за ті провали, які зробили".

Провалили Податкову реформу. Їх попереджали, що Податковий кодекс призведе до загибелі підприємництва в Україні. Так і сталося. Попереджали також і проте, що Пенсійна реформа закінчиться крахом, що ми зараз вже і спостерігаємо по дефіциту пенсійного фонду. Попереджали і про те, що їхня фінансова і монетарна політика призведе до повного краху державних фінансів та золотовалютних запасів.

Цей уряд Азарова, Янукович та Партія регіонів довели, що вони ні економічно, ні фінансово, ні соціально не здатні запропонувати Україні нормальну системну трансформацію. Навпаки, криза посилилася, та й не просто криза, а суцільний колапс. Тепер вони, проваливши все попереднє, пропонують якусь "фількіну грамоту" дилетантів під назвою "план дій уряду". Яких дій?

Основні положення цього плану — це закручування гайок. Це перекладання всіх їхніх недолугих прорахунків, помилок та вад на суспільство. При цьому це все робиться у пожежному темпі. Про який 2013-й рік може йти мова? У 2013 році, саме зараз треба перероблювати державний бюджет і негайно треба змінювати ситуацію із виплатами пенсій. Необхідно чітко дати програму того, як вони будуть виплачувати 9 млрд доларів зовнішніх боргів. Оце має бути програмою заходів на 2013 рік.

На Вашу думку, влада це робитиме?

- Вони не знають, як це робити. Не знають, не вміють, та й там немає компетентних людей, які в змозі це робити. Структура уряду зроблена неправильно. Вони ліквідували дуже важливі інституціональні системи — Міністерство надзвичайних ситуацій, митницю та податкову, а натомість зробили якесь абсолютно непотрібне, незрозуміле Міністерство доходів і зборів. Отже, вони просто не можуть тепер перейти до конкретних економічних фінансових заходів з порятунку економіки України, бо не мають й інституціональних інструментів для того, щоби це зробити. Нинішня структура уряду не дасть можливості здійснити необхідні кардинальні заходи для порятунку економіки і фінансів.

Тобто, з цим урядом, чи, по суті, до 2015 року на якісь реформи очікувати взагалі не доводиться?

- Якщо цей уряд збережеться до 2015 року, то тут вже не буде кому жити.

Чому в Україні ніколи не було довгострокових планів, стратегії?

- Із самого початку була спроба рухатися таким чином, розробляти стратегію розвитку. Свого часу, коли прийшов Леонід Кравчук, була сформована команда, яка такий план дій розробила. Але в силу певних обставин Кравчук відмовився це виконувати. І тоді він прийняв рішення покликати старих партійних номенклатурщиків. Те саме потім зробив і Леонід Кучма. Він власне повернув у систему фінансово-корпоративні групи. Результатом стало будівництво фінансово-корпоративного кланового капіталізму в Україні.

Тому моделі і плани були, але вони були більше в опозиційному середовищі. А уряди ніколи не хотіли це все виконувати, бо обслуговували якраз ці фінансово-корпоративні кланові інтереси. А кланам не потрібна реальна модель реформ, бо вона призведе до того, що він (клан) буде позбавлений свого монопольного прибутку.

Що, чи хто може це змінити?

- В принципі, у нас є наукове середовище, яке займається розвитком, формуванням підходів до моделі народного капіталізму європейського зразка. Це все розроблено. Але повинен змінитися сам характер влади в Україні. Для цього необхідно, щоби до влади прийшли люди, які будуть орієнтовані на будівництво моделі народного капіталізму, середнього класу і, фактично, підірвуть базу розвитку кланово-корпоративного капіталізму, усунуть клани від влади.

Без змін і характеру влади на сьогоднішній день будь-яке прийняття нової моделі економічних реформ в інтересах широких верств населення неможливе.

За найоптимістичнішим сценарієм скільки необхідно часу, аби це реалізувати?

- Якщо відбудеться зміна влади і прийдуть люди, які знають, що треба робити, то потрібно буде ще щонайменше три-п'ять років для повної реалізації цих реформ. За два-три роки модель має бути усталена, а після трьох років вона почне давати перші позитивні результати.

Є думка, що шанс на системне реформування в Україні вже втрачено. Згодні з цим?

- Взагалі це треба було робити ще у 1996 році. Зараз це робити значно болючіше. Адже на кону вже, фактично, стоїть майбутнє держави як такої. Але після відсторонення від влади олігархічної сім'ї, це робити просто необхідно, як би це боляче не було. Бо інакше у країни немає майбутнього і люди просто збожеволіють від бідності, від безвиході, від тої руїни, яка на нас всіх чекає. Отже, треба діяти більш жорсткими, кардинальними, тотальними заходами.

Зараз ви читаєте новину «"Від влади треба усунути олігархічну сім'ю. Інакше люди збожеволіють від бідності та безвиході"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути