четвер, 16 листопада 2017 15:09

Від нардепа до головного військового прокурора - хто претендує на крісло голови ДБР

В Україні з 20 листопада має запрацювати Державне бюро розслідувань. У цей день прокуратура втратить слідчу функцію. Вона повинна перейти до бюро.

Державне бюро розслідувань – це аналог американського ФБР. Його основним завданням є розслідування злочинів, вчинених певними категоріями державних службовців. Зокрема, працівники НАБУ та САП.

Але сам орган існує лише на папері. До цього часу не визначили структуру центрального апарату. Відсутні територіальні управління. Конкурсна комісія ще не обрала директора ДБР та його заступників.

У медіа-просторі найбільше обговорюють кількох кандидатів на посаду керівника бюро.

  Олексій Горащенков. Фото: censor.net.ua
Олексій Горащенков. Фото: censor.net.ua

Олексій Горащенков - чиновник з Адміністрації президента. До цього з 2014 по 2016 роки був помічником президента. Він оскандалився через заяву співробітниці НАЗК.

  Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Анатолій Матіос - головний військовий прокурор.

  Юрій Македон. Фото: depcontrol.org
Юрій Македон. Фото: depcontrol.org

Юрій Македон - народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" обраний по мажоритарному округу на Вінничині. Раніше працював у Службі безпеки. Згідно декларації за 2015 рік заплатив лише 5 тис. грн за оренду дорогої іномарки. У 2010 році висувався до Вінницької облради від "Фронту Змін".

  Ольга Варченко. Фото: argumentua.com
Ольга Варченко. Фото: argumentua.com

Ольга Варченко - співробітниця Генеральної прокуратури з 2015 року. З 2002 року працює в правоохоронних органах. Згідно декларації за 2016 рік на неї та її родичів записані кілька квартир та дорогих іномарок.

Координатор ГО "Медійна ініціатива за права людини" Ольга Решетилова основним претендентом на посаду директора бюро вважає Анатолія Матіоса.

"З цієї інформаційної кампанії виглядає, що Матіос – основний претендент. Тому ми говоримо і знаємо про нього найбільше", - сказала вона в ефірі "5 каналу".

Член Конкурсної комісії Денис Монастирський наголошує, що з обранням керівництва бюро не зможе повноцінно працювати.

"Директора і заступників оберуть й подадуть на затвердження президенту. Але потрібен ще рік для запуску бюро. Там ще немає кому працювати. Реальний початок роботи можливий лише наприкінці 2018-го", - цитує Монастирського DW.

Один із претендентів на посаду керівника ДБР Григорій Усатий висловлює думку, що орган відіграватиме значну роль у боротьбі зі злочинністю.

"Хто контролює ДБР – той контролює владу. Всі розуміють, що це – вершина у структурі правоохоронних органів. Тому на бюро покладаються великі надії", - сказав Усатий в інтерв'ю на телеканалі "hromadske.tv".

При цьому прокуратура не готова поступитися повноваженнями, вважає народний депутат Мустафа Найєм.

"Зараз дуже намагаються відкласти початок роботи бюро. Юрій Луценко не готовий віддати всі повноваження. Без них він перетвориться на весільного генерала", - наводить слова нардепа "24 канал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матіос вважає себе найпідготовленішим для керування ДБР

Петро Порошенко у своєму щорічному посланні до Верховної Ради наголосив на важливості створення бюро. Президент нагадав, що до 20 листопада потрібно обрати керівника ДБР. Він також визнав, що подальше формування відомства потребує додаткового періоду.

Зараз ви читаєте новину «Від нардепа до головного військового прокурора - хто претендує на крісло голови ДБР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути