понеділок, 08 квітня 2013 17:09

Від Луценка може залежати, чи залишиться Яценюк лідером опозиції - Погребинський

Від Луценка може залежати, чи залишиться Яценюк лідером опозиції - Погребинський
Михайло Погребинський. Фото: glavcom.ua

Янукович давно планував звільнити Луценка, проте це не вплине на баланс сил в опозиційному таборі.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів директор Київського інституту конфліктології і політичних досліджень Михайло Погребинський.

Вчора президент Віктор Янукович звільнив екс-міністра Юрія Луценка із в'язниці. Як оцінюєте такий крок президента?

- Це давно запланований крок. Луценко хворий, та й Янукович пішов на зустріч європейським колегам, які часто приїжджали та говорили про це з президентом. Янукович обіцяв піти на зустріч та розібратися із цим.

Захід вже оцінив це позитивно, як бажання України продовжувати європейську інтеграцію та зберегти шанс на підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Дехто з експертів вважає, що звільнення Луценка покликане розколоти "Батьківщину". Чи погоджуєтесь із такою думкою?

- Стосовно розкладу сил в опозиції. Я не думаю, що звільнення Луценка змінить баланс в опозиції. Якщо говорити про "трьох царевичів": Яценюка, Тягнибока та Кличка, то я не думаю, що він буде четвертим, хоча, звичайно, він долучиться до перших осіб опозиційного табору. Проте, на відміну від перших трьох, за Луценком не стоїть якась організована політична сила. Тому не думаю, що він може мати рівний голос із ними.

Єдине, що можливо — це вплив на позицію Яценюка. Оскільки в "Батьківщині" є кілька людей, близьких до Луценка, він може на них впливати. Від нього може залежати, чи буде залишатися Яценюк лідером цієї політичної сили. Тобто зіграти або на користь, або навпаки - проти Яценюка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КС розгляне справи щодо київських виборів в четвер

Як оцінюєте той факт, що про помилування Луценка попросила омбудсман Валерія Лутковська, а не він сам?

- Не варто обговорювати чи Луценко сам просив, чи омбудсмен просила, важливо те, що президент вирішив його звільнити.

Було очевидно, що він не погодитися. Інформація про те, що президент готовий його випускати була йому відома. Тому він, таким чином, зберігав шанс продовження своєї присутності в політиці. Він знав, що його звільнять, але просто очікував. Якби він акуратніше висловлювався, то він би був звільнений раніше.

Чи стане Луценко політично активним гравцем?

- Не виключаю, що вестиме діяльність, адже він і справді активна людина. Єдине, що йому треба полікуватися. Також не вважаю його харизматичним політиком, тому й не думаю, що в нього можуть бути шанси стати "замінником" Тимошенко. Але він точно залишиться у політиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канівець каже, що готовий віддати свій мандат Луценку

Наскільки вірогідним для Тимошенко може стати такий сценарій звільнення?

- Ситуації не схожі, тому дуже здивуюсь, якщо ситуація із Тимошенко зміниться найближчим часом. Наприклад, якщо говорити з формальної точки зору, то є незакінчені процеси. А з неформальної, то вона залишається єдиним насправді харизматичним лідером в опозиційному таборі. Звичайно ж, що звільнення Тимошенко викличе потужне посилення опозиційного табору. Навряд чи хтось із оточення президента може порадити шлях звільнення Тимошенко. Тому поки не бачу такої можливості для неї.

Низка західних партнерів вже висловила вдячність Януковичу за звільнення Луценка. Наскільки це вплине на євроінтеграцію України?

- Це звільнення серйозно впливає на євроінтеграцію. Захід сам шукає привід, аби говорити, що вони залишають двері відкритими. А насправді, це виправдовування, чому не зачиняються двері. Мотивація пов'язана із тим, чи "злигається" Україна із Росією, чи ні. Якщо ні, то європейці зацікавлені, аби тримати на короткому повідку Україну. Не таке важливе питання політв'язнів, а важливий статус стосунків з Москвою.

Зараз ви читаєте новину «Від Луценка може залежати, чи залишиться Яценюк лідером опозиції - Погребинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути