пʼятниця, 30 квітня 2010 14:14

Від Януковича можна чекати чого завгодно, навіть визнання Абхазії - експерти

Від Януковича можна чекати чого завгодно, навіть визнання Абхазії - експерти
Україна не повинна ухвалювати рішення про визнання незалежності територій Абхазії і Південної Осетії, переконані експерти.

На брифінгу в п'ятницю екс-заступник міністра закордонних справ України Валерій Чалий, коментуючи виступи президента Віктора Януковича на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), в ході якої глава держави виступив за перегляд принципів визнання незалежності територій заморожених конфліктів, відзначив, що "після рішення по чорноморському флоту можна чекати чого завгодно".

За його словами, пропозиції про пролонгацію терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України не було в передвиборній програмі президента В.Януковича. В той же час, В.Чалий нагадав, що під час виборчої кампанії В.Янукович виступав із заявами про необхідність визнати незалежність Південної Осетії і Абхазії.

"Тому я абсолютно не здивуюся, якщо це перейде в практичну площину. Це було б помилкове, недалекоглядне рішення, сумнівне з погляду національного інтересу України", - підкреслив експерт.

"На сьогоднішній день позиція України чітка: ми не визнаємо Косово, і тримаємо цю позицію", - нагадав В.Чалий.

За його словами, це національний інтерес України, оскільки в України свої питання, і вона хотіла б зберегти надійність і безпеку на своїх кордонах.

"Тому нам прецеденти такого роду, а у нас непроста ситуація і на півдні, і на сході, не потрібні", - сказав В.Чалий.

У свою чергу директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко виразив сумнів в тому, що Україна може ухвалити рішення про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії.

"Є певні моменти, і я не думаю, що Україна визнаватиме Абхазію і Південну Осетію. Оскільки той же самий Янукович розуміє, що визнання сумнівних, з погляду легітимності, державних утворень, таких як Косово, Абхазія і Південна Осетія, може призвести до того, що, відповідно, виникне питання про необхідність визнання сумнівних державних утворень на території нинішньої України. Це чудово розуміють українські політики", - сказав К.Бондаренко, відзначивши, що навряд чи в Україні ініціюють порушення цього питання.

У свою чергу, член фракції Партії регіонів, член комітету у закордонних справах Леонід Кожара підкреслив, що Україна оточена територіями, де є так звані заморожені конфлікти. Депутат підкреслив, що зараз у всій Європі обговорюється питання перегляду політики безпеки, а також створення нової архітектури Європейської безпеки.

За словами Л.Кожари, Україна зацікавлена в таких процесах, і повинна сьогодні виступити одним з ініціаторів обговорення даних питань. Він підкреслив, що Україна покладає великі надії на те, що під час свого головування в ОБСЄ в 2013 році вона зможе стати ініціатором таких переговорів.

За словами Л.Кожари, Київ прийматиме саміт ОБСЄ в 2013 році.

"Я думаю, що Європа стоїть на порозі переосмислення тих систем безпеки систем, які існували, і створення нової", - сказав депутат.

Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Від Януковича можна чекати чого завгодно, навіть визнання Абхазії - експерти ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути