Ексклюзиви
неділя, 26 травня 2019 19:48

Вибори за відкритими списками неможливі - екс-заступник голови ЦВК

Вибори за відкритими списками неможливі - екс-заступник голови ЦВК
В Україні діє змішана система виборів. Фото: Gazeta.ua

Наступні вибори до Верховної Ради не зможуть відбутися за новим виборчим законодавством, навіть якщо його ухвалять найближчим часом.

Про це сказав екс-заступник голови ЦВК Андрій Магера в ефірі "112 Україна".

"Навіть якщо протягом наступного пленарного тижня буде ухвалений у другому читанні проект Виборчого кодексу, навіть якщо його опублікують, то його застосувати у частині відкритих списків гіпотетично на жовтень, якби тоді відбувалися вибори, неможливо. Не тому, що хтось не хоче.

Відкрита пропорційна виборча система не запроваджується так, що сьогодні опублікував, а завтра цей закон можна застосовувати. Для цього треба навчити всіх членів виборчих комісій. Треба закупити технічні засоби для підрахунку бюлетенів. Якщо буде ухвалений новий Виборчий кодекс, його треба вводити в дію через рік-півтора, аби він нормально застосовувався", - сказав Магера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський порушив програмну обіцянку. Рада відхилила його закони про вибори

Сьогодні в Україні діє комбінована виборча система. 225 депутатів обираються до Верховної Ради через мажоритарні округи. Там перемагає той, хто отримує більшість голосів. Тому перед виборами кандидати намагаються завоювати повагу жителів свого округу та вкладають гроші у ремонти, соціальну допомогу, гречку тощо.

Ще 225 кандидатів проходять до Ради через закриті партійні списки. Виборець голосує за певну партію або блок партій. У випадку, якщо вона набирає більш ніж 5% голосів, – проходить до парламенту. За такої системи у депутатів є можливість купити собі місце в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Вибори за відкритими списками неможливі - екс-заступник голови ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути