Ексклюзиви
середа, 31 жовтня 2012 13:03

Вибори давали Україні шанс мати хоча б один легітимний орган влади - експерт

Вибори давали Україні шанс мати хоча б один легітимний орган влади - експерт
Олексій Коломієць: Визнання виборів демократчиними зрушило б з місця взаємини з ЄС. Фото: gart.org.ua

Парламентські вибори давали Україні шанс мати хоча б один легітимний орган влади.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав експерт, президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць.

Коментуючи висновки міжнародних місій зі спостереження на виборах, він наголосив: "Місія ОБСЄ та інші міжнародні спостерігачі є ключовими і на них будуть орієнтуватися як всі європейські інститути, так і уряду європейських країн та інших держав, а також США та Канада. Головне питання, чи на тлі цієї заяви будуть вибори визнані нелегітимними. Я можу передбачити, що ні".

Коломієць додав: "Водночас, ми вже сьогодні бачимо, що вибори абсолютно вийшли навіть з формальних рамок виборчого процесу, хоча це фактично бандитизм і тому хоч вони і не оголошуються нелегітимними, все ж таки робиться висновок, що вони є недемократичними. Це на межі. Таким чином, вже з нинішнього моменту ситуація зависає і тому наразі важко спрогнозувати, які будуть подальші кроки міжнародної спільноти".

Експерт наголосив, що парламентські вибори були можливості для України отримати єдиний легітимний орган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори були гіршими за попередні, але не настільки, щоби перекрити Україні шлях до ЄС - експерт

"Ми знаємо, що у нас нелегітимний президент, нелегітимний уряд і була абсолютно нелегітимна Верховна Рада. Тому зараз була можливість отримати дійсно легітимний законодавчий орган, який би міг стати центром політичного життя в країні. Схоже, що така можливість втрачається", - переконаний він.

Якби висновки міжнародних місій зі спостереження за парламентськими виборами були більш позитивними, то на думку експерта, це значно покращило б і зрушило з місця взаємини України та Євросоюзу.

"Це був би один великий крок у налагодження відповідних стосунків, повернення їх у більш-менш нормальні рамки, які існували до того, як Янукович і його оточення почали робити абсолютно негативні речі, що призвело до його ізоляції. Але навіть якщо ці вибори були б визнані легітимними, одразу посипалися б один за одним наступні вимоги — звільнення Тимошенко, Луценка та інших, негайна модифікація щонайменше судової системи, питання корупції. Тобто, ті речі, які є базовими для ЄС", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від висновків ОБСЄ залежить подальший шлях України до ЄС - Огризко

Коломієць додав: "Тепер же можна абсолютно передбачити, що процесу хоча б мінімального виходу з ізоляції на даному етапі не буде. І абсолютно можна передбачити, що ситуація тиску на Януковича та його команду будуть лише підсилювати. І, звичайно, після виборів у США, в незалежності від того, хто переможе, вже вступить у справжню дію резолюція США щодо Януковича і його бригади".

Зараз ви читаєте новину «Вибори давали Україні шанс мати хоча б один легітимний орган влади - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути