середа, 25 липня 2012 10:00

Вибори або змінять однопартійну систему, або буде "арабська весна" в жахливому варіанті – Попович

Вибори або змінять однопартійну систему, або буде "арабська весна" в жахливому варіанті – Попович
Фото: analitika.at.ua

Фінансова олігархічна система, яка склалася в Україні, приречена.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів директор Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України Мирослав Попович, коментуючи численні випадки корупції, свавілля та  розпилювання державного бюджету країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богатирьова пропонує витратити навесні на вакцинацію 100 млн з держбюджету - ЗМІ

"Взагалі про поділ державного пирога , то що ж ви хотіли?  У нас однопартійна система, у нас одна партія, яка править – Партія регіонів і вона є виразником  інтересів найбільшої буржуазії. І вона невіддільна від держави, бо інакше у них немає політичної платформи, вона може розраховувати тільки на якісь особливі господарські якості своїх керівників.  Які між собою також входять або в конфлікти, або в контакти, і це все називається українське державне життя.  Я не думаю, що це може прожити якийсь довгий час – це абсолютно закономірний кінець  олігархічної системи, яка  у нас склалася. Такої системи мабуть ще ніде немає", - припускає філософ.

В Україні для створення подібної моделі сформувались особливі умови, наголошує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віце-прем'єр Колесніков матеріальної допомоги не брав - бо і так має два Бентлі і катер

" Перехід від старої комуністичної системи до демократичної України був безкровним і навіть підтриманий комуністами - не забуваймо, що ця група свого часу голосувала за незалежність.  І так склалося, що консервативні партійні лідери, такі як Щербицький, були набагато менш готові до демократизації суспільного ладу, ніж це було в Росії. І так воно тихенько перейшло, що зараз ми маємо фінансову олігархію,  яка керує країною за такими ж методами, за якими керували у часи Щербицького.  Тільки там було більше ідеї і відданості, нехай вижитим і нереальним, але усе ж грізним загальноприйнятим комуністичним догмам.  Був якийсь контроль за дріб'язками, можна було піти у райком і поскаржитись, що чоловік має десь коханку.  Зараз цього немає, але це все наша реальна картина і далі так жити ми не можемо", - каже Попович.

За словами філософа, іншого шляху, ніж зміна існуючої системи через вибори, немає.

"Наступні вибори або дадуть можливість правлячій партії зберегти свої позиції, і тоді це буде велика трагедія для України, бо вона залишиться під безконтрольною владою олігархів.  Або дійсно буде підірвана однопартійна система, буде опозиція і навіть якщо вона не матиме більшості у парламенті , то вона буде серйозною силою, з якою треба буде рахуватись.  Це єдиний шлях, який може бути.  А інакше – не приведи Господь, арабська весна у жахливому варіанті", - підсумовує він.

 

Зараз ви читаєте новину «Вибори або змінять однопартійну систему, або буде "арабська весна" в жахливому варіанті – Попович ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути