Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2012 13:56

Виборця можуть ввести в оману, залякуючи відеоспостереженням за процесом голосування - експерт

Виборця можуть ввести в оману, залякуючи відеоспостереженням за процесом голосування - експерт
Ольга Айвазовська розповіла, що ОПОРА такі випадки поки не зафіксувала. Фото: 2008.dif.org.ua

Неосвічених виборців можуть залякувати відеокамерами на дільницях, вводячи їх в оману щодо того, що їхнє голосування може фіксуватися.

Про це  Gazeta.ua сказала координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, коментуючи інформацію про те, що у Волинської області керівники місцевої влади залякують селян тим, що влада через відеокамери проконтролює, як хто голосує, і за голосування проти висуванців влади та Партії регіонів вижене з роботи їх або їхніх родичів.

Вона наголосила, що подібних випадків порушень спостерігачами зафіксовано не було, але вони цілком імовірні, оскільки не дуже освіченим виборцем легко маніпулювати у цьому відношенні.

"Саме залякування через те, що у приміщенні для голосування розміщені відеокамери можливе. І один із аргументів проти камер на цьому етапі було саме те, що є виборці, які недостатньо освічені для того, щоби зрозуміти, що камера не може зняти того, що відбувається в кабінці, що це порушення таємниці голосування. Один із основних принципів реалізації виборчого процесу — це саме забезпечення таємниці голосування, не розголошення інформації про зміст бюлетенів, не персоніфікація самого виборчого бюлетеню", - наголосила вона.

Айвазовська підкреслила, що виборця можуть ввести в оману, залякуючи відеоспостереженням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин хоче, щоб після виборів відеокамери потрапили в школи

"Водночас, безпосередньо відеокамери повинні бути розмішені так, щоби жодним чином не були направлені на кабінки, вони не повинні мати доступу до того, що відбувається в кабінках, територія охоплення відеокамерами не повинна виходити на кабінку. також відеокамера не може розміщено на кабінках. Постановою Центральної виборчої комісії визначено спеціальні схеми, місця, де мають розташовуватися відеокамери", - пояснила експерт.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА також наголосила, що потрібно виборцям пояснювати це, оскільки Центрвиборчком цим питанням займатися точно не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламентська більшість відмовила опозиції у 50 поправках щодо відеокамер на виборах

"Потрібно пояснювати людям, що відеокамери не є жодною спробою для того, щоби здійснювати тиск на виборців, чи впливати на порядок волевиявлення. Єдине, що я не знаю, як це зараз можна зробити, окрім як через ЗМІ. Тому що ЦВК такою інформаційною кампанією за тиждень до виборів навряд чи буде займатися", - підкреслила Айвазовська.

Зараз ви читаєте новину «Виборця можуть ввести в оману, залякуючи відеоспостереженням за процесом голосування - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути