пʼятниця, 10 лютого 2023 20:23

"Звільнення" Резнікова було експромтом, неузгоджене з президентом – Веніславський

"Звільнення" Резнікова було експромтом, неузгоджене з президентом – Веніславський
У Раді пояснили, чому не звільнили Олексія Резнікова з поста глави Міноборони. Фото: УНІАН Фото: "РБК-Україна"

Публічний розголос інформації про відставку Олексія Резнікова з поста міністра оборони був "експромтом" керівництва фракції "Слуга народу".

Це питання не погоджували з президентом Володимиром Зеленським. Про це розповів народний депутат від" Слуги народу", член парламенського комітету з національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Суб'єктом подань про призначення і звільнення міністра оборони є президент. Тобто тільки президент визначає, влаштовує його міністр оборони чи не влаштовує. Ні на 5 лютого, коли було засідання фракції ("СН". – Gazeta.ua), ні станом на сьогодні ніяких ініціатив з боку президента щодо дострокового припинення повноважень міністра оборони не надходило", – сказав Веніславський.

Він припустив, що виникла "якась проблема" в комунікації у фракції.

"Адже на засіданні фракції домовилися, що у внутрішньому колі це питання просто дискутуємо. Однак потім ця інформація чомусь потрапила в ЗМІ, була опублікована лідером фракції Давидом Арахамією і деякими іншими нашими колегами по комітету. Хоча не було до кінця узгоджено, що це (звільнення Резнікова. – Gazeta.ua) вирішене питання", – пояснив Веніславський.

Водночас зазначив, що кадрові перестановки в міністерстві оборони обговорювалися ще до скандалу із закупівлями продуктів для військових.

"Як тільки виникло це непорозуміння щодо закупівлі харчів, було обговорення, що міністр повинен взяти на себе політичну відповідальність. Оскільки він фактично одноосібно підбирав команду і призначав тих людей, які в тому числі винні в цих медійних скандалах", - розповів народний депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков залишиться в кріслі міністра оборони з двох причин – ЗМІ

За його словами, у членів парламентського комітету з національної безпеки, оборони і розвідки були питання до роботи Резніков через товари оборонного призначення, в тому числі зброї, техніки та іншого.

"Тому не можна сказати, що для нас це була несподіванка (заміна міністра оборони. – Gazeta.ua). Але на рівні фракції це питання обговорювалося вперше – не як факт, що вже відбувся, а як потенційна можливість, яка може мати місце в майбутньому", – пояснив політик.

Він прогнозує, що протягом "досить короткострокової перспективи" будуть зміни в складі уряду

"Чи буде серед них міністр оборони - побачимо. Тому що рішення по міністру оборони, як і по міністру закордонних справ, може приймати тільки президент. Наша політична сила, яка має більшість в парламенті і право коаліції депутатських фракцій – зрозуміло, пропрезидентська", – підсумував Веніславський.

5 лютого Давид Арахамія підтвердив інформацію ЗМІ про відставку Олексія Резнікова з посади міністра оборони. Його місце, зі слів Арахамії, мав обійняти розвідник Кирило Буданов. Очікувалося, що голосування за відставку Резнікова відбудеться цього тижня.

Резнікова після очікуваної відставки залишать в уряді – на посаді міністра з питань стратегічних галузей промисловості, повідомив Арахамія. На це Резніков заявив, що ні президент, ні прем'єр не пропонували йому очолити дане міністерство. Однак він відмовився б, якби така пропозиція надійшла, тому що "не має експертизи".

6 лютого Арахамія заявив, що кадрових змін у сфері оборони цього тижня не буде. Однак, за його словами, голосування щодо інших посад відбудеться.

Зараз ви читаєте новину «"Звільнення" Резнікова було експромтом, неузгоджене з президентом – Веніславський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути