середа, 10 липня 2013 12:55

Векселі — це рятівне коло для уряду, але петля для українського бізнесу - експерт

Векселі — це рятівне коло для уряду, але петля для  українського бізнесу - експерт
Андрій Новак. Фото: tvi.ua

Влада прийняла законопроект про векселі через те, що для уряду вони зараз як "рятівне коло", проте це "петля на шиї українського бізнесу".

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, говорячи про введення векселів.

"Закон про фінансові векселі проходив декілька спроб у парламенті. Перша спроба — не вистачило одного голосу. Вдруге його ж все таки прийняли. Він є критичним для українського уряду, бо завдяки фінансовим векселям уряд зможе відстрочити із терміном зобов'язання державного бюджету перед суб'єктами господарювання, видаючи їм зараз замість живих грошей, фінансові векселі терміном від одного до п'яти років", - висловив думку експерт.

Водночас, голова Комітету економістів України наголосив, що "таким чином, можна сказати, що знайдено тимчасовий вихід з фактично бюджетного колапсу, коли державний бюджет не міг виконувати свої зобов'язання і коли вже з'явилися проблеми із виплатою захищених соціальних статей".

Окрім того, на його думку, зараз "фінансові векселі — це "рятівне коло" для уряду, але петля на шиї українського бізнесу".

"Останні три роки український уряд із Нацбанком працюють з українським бізнесом тільки фіскальним підходом. Всі рішення їх спрямовані в одному напрямку — як вирвати додаткові податкові, митні платежі", - наголосив Новак.

Також, він підкреслив, що це призвело до того, що український бізнес не має грошей навіть на поточну діяльність.

"Окрім того, зараз ще є масове використання такого методу, як авансові податкові платежі. Коли бізнес змушують авансом на перед сплачувати податки, і фактично завдяки цьому перша половина року державного бюджету виконується хоч якось, але вже цих платежів до державного бюджету у 3 та 4 кварталі не буде. Тоді настане нова хвиля проблем. Векселі — тимчасовий вихід для уряду, для бізнесу — це дуже погано", - резюмував експерт.

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада ухвалила законопроект щодо реструктуризації бюджетної заборгованості з застосуванням фінансових векселів.

Законопроектом пропонується надати право Кабіміну реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість за визначеними ним видатками державного бюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 року, шляхом видачі фінансових казначейських векселів у встановлених ним обсягах та порядку. Векселі пропонують видавати строком обігу до 5 років, з дохідністю, що не перевищує 5 %.

Зараз ви читаєте новину «Векселі — це рятівне коло для уряду, але петля для українського бізнесу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути