вівторок, 22 березня 2011 18:48

Вчителі висловили своє "фе" уряду Азарова
16

Фото: Фото: Ольга Каменєва/Gazeta.ua

Сьогодні у всеукраїнській освітянській акції протесту в Києві, за оцінками вчительської профспілки, взяли участь 7 тисяч чоловік з 25 областей.

За приблизними підрахунками, кожний місяць учителю України не доплачують 500 гривень.

"Грошей на освіту в бюджетах бракує, тому відділи освіти при райдержадміністраціях та міськвиконкомах відправляють учителів у вимушені неоплачувані відпустки, - заявила голова Черкаської обласної профспілки працівників освіти Ольга Жалдак. - Звісно, ми не сидимо, склавши руки".

У багатьох районах Полтавської області керівники навчальних закладів збиралися відправити вчителів у неоплачувані відпустки.

"Виникали питання по Гребінківському й Кременчуцькому районах. В основному без збереження зарплати хотіли відправляти на три дні, – сказала представник Полтавської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Марина Олефіренко. – Усе через недостатність фінансування, бюджетів не вистачає".

50 вчителів із Львівської області приїхали на акцію протесту до Києва. На Львівщині на освіту цього року заклали на 50 млн. грн. менше, ніж потрібно. Якщо бюджет не переглянуть, то у кінці року вчителі та викладачі залишаться без зарплат.

"Вчитель-початківець отримує 900 гривень зарплати, а ті, хто працюють 10 і більше років, отримують півтори тисячі гривень, - зазначила голова Львівської обласної профспілки працівників освіти та науки Марія Яцейко. - Перший розряд тарифної сітки мали б прирівнювати до мінімальної зарплати, але уряд подав на узгодження новий документ, де перший розряд складає 625 гривень. Куди поділись 20% надбавки, виплати на охорону праці, на культурно-масову роботу і фізкультурно-спортивні заходи? Ліквідовують також групи продовженого дня".

"Учитель 1-ої категорії має оклад 1200 грн., а середня зарплата по країні – 2500 грн., - повідомила голова Донецької обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Ася Горшкова. – Тобто, учитель сьогодні отримує 42 відсотки середньої зарплати працівника промислової галузі, хоча згідно із "Законом про освіту" (57 стаття) наші зарплати мають бути зрівняні... Вимагаємо, щоб перший розряд дорівнював мінімальнiй зарплатi, тоді учитель отримуватиме приблизно на 300-500 гривень в місяць більше. Друга наша вимога - розповсюдити 20% доплату, яка отримується учителями, на усіх педагогів (вихователів, позашкільних працівників)".

У місті Сніжне Донецької області учителів примушують на час канікул йти в двотижневу безкоштовну відпустку. Тому на мітингу в Донецьку 21 березня, де зібралися близько тисячі учителів, профспілка вимагала вiд міських голів та голів адміністрацій у регіоні не порушувати закон.

"У такий спосіб влада хоче заощадити бюджетні кошти, i багато учителів йдуть на умовляння керівництва - покірливо пишуть заяви на відпустку, - заявила лiдер профспiлки мiста Неля Галаган. - Освiта міста Снiжне працює з дефіцитом бюджету в 10 млн. гривень. Наше місто не може заповнити цю діру, оскільки у нас працює тільки одна шахта. І коли приймають бюджет, туди вже закладають варіанти, як заповнити дефіцит - не платять за відрядження, поєднують класи, не платять за завідування кабінетами..."

Зараз ви читаєте новину «Вчителі висловили своє "фе" уряду Азарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути