середа, 11 грудня 2013 16:16

Варто очікувати на арешт одного з лідерів опозиції - експерт

Варто очікувати на арешт одного з лідерів опозиції - експерт
Фото: dzvonyfm.if.ua

Після нічної спроби розгону Євромадану, ми можемо говорити про завершення політичної кар'єри для Януковича. Мітингувальники налаштовані рішуче. Їх влаштує лише добровільна відставка президента та Кабміну. Сумніваюся, що це можливо. Але зараз найбільш вдалий час для перезавантаження влади та країни. Іншого шансу може не бути, вважає політолог Андрій Окара.

- Те, що зараз відбувається в Києві, веде до втрати політичної влади Януковича. Складається враження, що він навіть не усвідомлює, що діє проти власних інтересів. Президент сподівається витіснити Майдан силовим методом. Кривава зачистка мітингувальників — межа для Януковича, яку він не переступить. Принаймні я на це сподіваюся. Адже такі дії змусять радикалізуватися опозицію та діяти більш рішуче.

Чому силовики не йдуть у відставку і не руйнується вертикаль влади?

- У даному випадку силовики діють, як пацани на зоні. Ніякого компромісу, жодного кроку назад. Відправити когось у відставку чи піти за власним бажанням — значить визнати свою поразку, показати слабкість.

Якою зараз має бути стратегія опозиції і Майдану? Їх вимоги?

- Майдан стоятиме до кінця. Опозиція повинна розробити радикальний план дій по створенню альтернативного органу влади. З огляду на нічну спробу зачистки Майдану головною вимогою мітингувальників буде відставка президента. А гасло "Януковича — геть!" стане реальною політичною стратегією опозиції.

Який прийнятний компроміс на даному етапі?

- Компроміс міг бути раніше, під час проведення "круголого столу". Навіть самим фактом його зібрання Янукович продемонтрував налаштованість на діалог з країною. Потреба в проведенні повторного "круглого столу" — є. Але я дуже сумніваюся, що з такою владою, яка починає перемовини, а потім чинить силовий розгон Майдану, можна про щось домовитися. Якщо ж подібний захід відбудеться, то на нього варто б було запросити не лише попередніх президетнів, а представників діючої влади, близько десяти чоловік від опозиції, національних лідерів та декілька активістів із Майдану.

Спрогнозуйте подальший розвиток подій на Майдані.

- Складно, бо дії Януковича змушують задуматися про його адекватність. Для прогнозу необхідно розуміти логіку Уряду, президента, в даному випадку вона відсутня.

- Допускаю, якщо владі вдасться розігнати Майдан силовими методами, він самоорганізується в іншому місці, в іншій формі. Тому їй необхідно буде зробите все можливе, щоб попередити виникнення нових акцій протесту. Якщо слідувати такому розвитку подій, то варто очікувати на арешт одного з лідерів опозиції. Навряд чи це буде Кличко. Він — світовий бренд, його підтримує Німеччина. Ось такий спецефічний імунітет. Хто саме стане "гарматним м'ясом" — Яценюк, Тягнибок чи,можливо, хтось інший, сказати важко.

 

Зараз ви читаєте новину «Варто очікувати на арешт одного з лідерів опозиції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути