Ексклюзиви
пʼятниця, 23 травня 2008 10:36

Вартість виборчої кампанії в Києві трохи менша за вибори президента США

Вартість виборчої кампанії в Києві трохи менша за вибори президента США
На підготовку до позачергових виборів у Києві політичні сили витратили понад 200 мільйонів доларів. Лідери виборчого марафону, за оцінками експертів, вклали в свою кампанію як мінімум по 30 мільйонів кожен. При цьому загальний бюджет президентської кампанії, наприклад, в США, складає 400 мільйонів доларів.

"Ми раніше називали суму в 100 мільйонів доларів, але тепер розуміємо, що явно недооцінили фінансові можливості кандидатів", - розповів виданню "Кореспондент" голова Комітету виборців України Ігор Попов.

Варто зазначити, що за законодавством претендентам на посаду мера дозволено скористатися тільки 100 тисячами доларів, а блокам і партіям, що балотуються до Київради, - сумою в два рази більшою.

За інформацією журналістів, велику частину грошей кандидати витратили на зовнішню рекламу (біk-борди), проплачені статті в ЗМІ і підкуп виборців. Але останні дні перед голосуванням, яке відбудеться 25 травня, можуть стати найбільш витратними.

Так, "регіонал" Василь Горбаль влаштовує для київської публіки безкоштовний виступ легендарної групи "Scorpions".

Сам він на питання у скільки йому обійдеться концерт, відповідає: "Нас пов"язують особисті дружні стосунки, основні витрати пов"язані із платою не за виступ, а за транспортування і проживання". Втім, "Кореспондент" вважає, що це може бути солідна сума - адже раніше концерт "скорпів" в українській столиці коштував 100 тисяч доларів.

А Леонід Черновецький в день виборів готовий витратити 2,5 мільйона на фестиваль електронної музики Free Fat Fest. Такі дані озвучило виданню джерело в Київській міськадміністрації, причетне до організації шоу. Хоча його головний "натхненник" Дмитро Приходько заперечує, що чинний мер має відношення до фестивалю.

Крім того, прогнозує політолог Тарас Березовець, в день виборів кандидатам доведеться витратити 5-10 мільйонів доларів. Саме стільки, за його підрахунками, п"ятеро лідерів залишили на безпосередній підкуп виборців.

Раніше штаби всіх провідних кандидатів вже звинуватили своїх конкурентів в масовій скупці голосів виборців. Суми називають різні - від 50 гривень до 100 доларів. А нещодавно СБУ виявила 35 випадків підкупу киян, і заявила про використання технології "Вавилон", нібито замовленої у російських політтехнологів.

Політики не розголошують те, звідки вони беруть такі значні кошти. Однак політологи стверджують, що в київських виборах зацікавлений великий бізнес. Особливо - представники будівельних компаній. Причому бізнесмени не тільки фінансують різних кандидатів і партії, але і розставляють своїх лобістів у виборчі списки. Їх прізвища, як правило, фігурують в других десятках, пише Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Вартість виборчої кампанії в Києві трохи менша за вибори президента США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути