пʼятниця, 15 березня 2013 20:01

В Ужгороді марш "Вставай, Україно!" пройшов під сніг і мороз та без Кличка
12

Фото: Фото: Сніжана Русин

В Ужгороді годину тому закінчився марш всеукраїнської акції протесту "Вставай, Україно!". Він проходив під 5-градусний мороз та снігопад.

Початок маршу був запланований на 15.30 на площі Театральній. За десять хвилин до початку лідери опозиції Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко мали зустрітися з журналістами.

О 14.40 на центральну площу міста починають підходити люди. Переважно, молодь. До них приєднуються літні люди. На вулиці дме сильний вітер, паде сніг. Температура повітря – мінус 5—6 градусів. Люди кутаються у шарфи. Гуртуються.

Маю зуба на Януковича, тому прийшла сюди, - каже Олена Уманець. Жінка стоїть у компанії літніх подруг. Із сумки виймає конверт - відповідь від Адміністрації Президента України. – Янукович казав, що "Почую кожного". Але у слові "почую" навірно треба одну букву замінити – "ч" на "х". Я зверталася до нього – писала, чому моя дитина має платити за послуги стоматолога у державній поліклініці? Але замість конкретної відповіді получила отписку, - показує листа. – Чому ми маємо це терпіти?

У визначений час лідерів опозиції немає. Люди розгортають транспаранти з написами: "Юлі волю", "Гідні зарплати", "За достойну пенсію". Біля входу у ляльковий театр стоять представники опозиції регіону, перемовляються. За кілька хвилин прес-служба "Фронту змін" повідомляє, що через складні погодні умови лідери опозиції затримуються.

Близько 16-ї години люди розгортають прапори, рушають через пішохідний міст до площі Шандора Петефі. Вигукують: "Зека геть", "Комуняку – на гілляку", "Слава Україні".

Біля готелю "Олд континент" зі скандуючим натовпом зустрічаються Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Їх обступають люди.

Сьогодні знакова дата – річниця Карпатської України (15 березня 1939 року було проголошено державну самостійність Карпатської України, - Gazeta.ua). Хоча тоді не було перемоги української зброї, а була перемога українського руху, - звертається Олег Тягнибок.

Було важко добиратися до вас: купа снігу, страшні аварії. Але важливо те, що добралися люди – кілька тисяч людей. Вони прийшли сказати своє "ні" Януковичу, - підхоплює Арсеній Яценюк. – Люди перестали боятися і готові сказати, що вони керують країною.

Вчора ми були у Вінниці. Ми бачили очі людей і відчули віру, що можна перемогти банду Януковича, - каже Тягнибок.

За 10 хвилин кількатисячний натовп на чолі з Яценюком та Тягнибоком рушає вулицею Льва Толстого до транспортного мосту. Дорогою скандують "Юлі – волю", "Зека геть", "Слава Україні".

Біля магазину "Фокстрот" до Яценюка підбігає циган. Хоче щось сказати.

Та заберіть ви його, - напівголосно звертається Яценюк до охоронця, що йде поруч. - Дівчата, йдіть сюди, - обіймає трьох літніх жінок, які висуваються із натовпу.

На колі біля готелю "Ужгород" стоять міліцейські пости – перекривають рух автомобілів транспортним мостом через річку Уж. Натовп проходить мостом і рухається до площі Народної до Закарпатської облдержадміністрації. Біля пам'ятника Тарасу Шевченку опозиціонери починають виступати перед людьми. Повідомляють, що Віталій Кличко не приїхав, бо має зустріч у Європі.

У парламенті з'явилася сильна опозиція і тепер Янукович вже не контролює парламент, - говорить Арсеній Яценюк. – Ми маємо скасувати медичну реформу, яка закриває лікарні, прийняти законопроект про освіту, який дасть можливість отримувати не лише диплом, а й освіту, прийняти новий податковий кодекс, який дасть можливість після освіти мати роботу і зарплату. Ми вимагаєм, щоб внесли до парламенту всі закони, які роблять Україну європейською державою. Вимагаємо негайного рішення про вибори мера Києва. І наостанок вимагаємо розслідувати незаконність позбавлення мандатів двох народних депутатів та Сергія Власенка, як захисника Тимошенко. Наше завдання – добитися дострокових президентських виборів, і наше завдання – перемогти.

Україна проголошена давно, але ми не маємо сьогодні держави – маємо так званий данєцкий кримінально-олігархічний клан, банду, яка просочилася до влади і керує на свій лад, - говорить Олег Тягнибок. – Вони узурпували посаду президента, підім'яли під себе судову владу, намагаються підім'яти і законодавчу владу – Верховну Раду. Але наявність якісної опозиції не дає їм цього зробити. Вони на різні "солоденькі" посади приводять своїх, данєцкіх. Сьогодні ми маємо зробити такі кроки: висловити імпічмент президенту, не допустити реваншу диктатури.

Акція протесту завершується о пів на шосту.

Зараз ви читаєте новину «В Ужгороді марш "Вставай, Україно!" пройшов під сніг і мороз та без Кличка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

151

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути