четвер, 10 січня 2013 13:12

"В українській політиці правила утворюються стихійно" - експерт

"В українській політиці правила утворюються стихійно" - експерт
Сергій Гайдай. Фото: www.pravda.com.ua

У Верховній Раді України створили уже третє міжфракційне об'єднання з назвою "Міжнародний антифашистський фронт".

Про те, для чого створюються подібні об'єднання пояснив у коментарі Gazeta.ua експерт Сергій Гайдай.

"У країні повинна бути політична система, правила гри. Ми до цих виборів йшли по партійній системі, коли інтереси народу представляли через певне політичне об'єднання, - пояснив він. - Єдина вада цієї системи — те, що в Україні немає реальних партій. Може якимсь чином "Свободу" можна назвати справжньою партією. Все решта — це клуби чи клани, які представляють інтереси невеличких групоутворень. Але складалася пропорційна система й за нею не можна бути позафракційним. Якщо ти прийшов з партією — ти повинен бути з партією. Зараз система незрозуміла. Є люди, які прийшли по списку, але за законом їм не обов'язково бути у партійній фракції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція розмістила у президії Ради плакат: "Юлі волю — Україні волю!"

Гайдай на прикладі Табалових пояснив усю дилему сучасної української політики. "З точки зору закону Табалови мали право зробити те, що зробили, - сказав. - З точки зору політичної етики вони зрадники. Але за нормальної пропорційної системи люди, які вийшли з партійного списку вилетіли б з Ради, й їх замінили іншими членами. А зараз незрозуміло. Є мажоритарники — він нікого крім себе і людей, які за нього голосували на конкретній території не представляє. Тому йому бути у партійній фракції немає сенсу. Але один чоловік у раді нічого не вирішує. Тому вони придумують ці групи й називають їх як хочуть. Може бути група любителів пива й група, яка представляє Вінницю. Вони зараз творять, що хочуть. Бо коли немає правил, то вони утворюються стихійно й, на жаль, не на користь державі й поза здоровим глуздом. Але ці групи мають серйозні впливи на життя країни й вони його підігрівають, розштовхують, стимулюють".

Експерт розповів про те, що Україну посадили на політичний шпагат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівці" вимагають, аби Рада позбавила депутатських повноважень нових міністрів

"В Україні завжди протистояли дві ідеологічні тенденції — "Галичанський проект", який має символами УПА, українську мову, Європейський вектор, свої герої; є "Проросійський проект", є люди, що представляють цей проект і Колісніченко один із них. Ці проекти — це політична розтяжка — на одному кінці галичани, а на іншому атифашисти, які називають галичан фашистами. Мені здається, що це все штучно. Я би хотів, щоб був "Український проект", а не "Галичанський" чи "Проросійський". Пройшло багато часу з того моменту, як вони створилися й зараз зовсім інші виклики від тих, що були колись. Все, що є поза "Українським проектом" є загрозою. Дуже добре про це каже історик Грицак: "Треба зрозуміти, що ні "Галичанський проект" ні "Проросійський" ніколи не зможе перемогти". Треба утворювати єдиний проект для усіх українців, який би їх об'єднував".

Зараз ви читаєте новину «"В українській політиці правила утворюються стихійно" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути